Vragen DNA-raadsfractie over (corona-)ondersteuning ondernemers

23 jan 2021, 10:00 Nieuws
brandstraat woensdagmiddag 20 januari 2021 lockdown
De coronapandemie heeft een enorme impact op het maatschappelijk leven en op het bedrijfsleven.
De door de overheid genomen coronamaatregelen worden steeds verlengd en uitgebreid. Hoewel er steunmaatregelen zijn vanuit de overheid, zijn deze voor veel ondernemers niet voldoende en komt een groeiend aantal ondernemers, onder wie winkeliers en horecaondernemers, steeds verder in de knel.
De slechte financiële situatie waarin steeds meer ondernemers ten gevolge van de pandemie zijn geraakt kan of zal leiden tot noodgedwongen bedrijfsbeëindiging of dat op enig moment een faillissement onafwendbaar zal blijken.
Het wegvallen van ondernemingen in het algemeen en horecazaken en winkels in de centra van onze gemeente in het bijzonder zal ook leiden tot minder leefbaarheid en meer leegstand in die centra, met alle bijkomende problemen van dien.
De gemeenteraadsfractie van DNA vindt dat de gemeente zoveel mogelijk moet doen om ondernemers te steunen en daarmee de leefbaarheid en economie van de gemeente in stand te houden. De gemeente kan daarvoor gebruik maken van de gelden die daarvoor door het Rijk ter beschikking zijn gesteld.
De DNA fractie stelt daarom een aantal vragen aan het College van B&W over de ondersteuning van ondernemers in de gemeente Sittard-Geleen.
  1. Deelt het college de mening dat het verdwijnen van ondernemingen in het algemeen en horecaondernemingen en winkels in (met name) de centra zal leiden tot verslechtering van de leefbaarheid en zal leiden tot een toename van problemen als gevolg de verslechterde leefbaarheid en meer leegstand?
  2. Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan het college aangeven welke (aanvullende) steunmaatregelen zij voor ondernemers heeft vastgesteld en uitgevoerd in 2020 en 2021 dan wel wil gaan uitvoeren in 2021?

    De gemeente Horst aan de Maas heeft een aanjaagfonds in het leven geroepen. Ondernemers die willen investeren in de winkelcentra van die gemeente kunnen via dat fonds een subsidie krijgen voor een investering in een winkelpand of om nieuwe activiteiten op te pakken. Er wordt derhalve subsidie verstrekt om ondernemerschap in de centra te stimuleren en de aantrekkelijkheid van winkelcentra te behouden en leegstand tegen te gaan. Daarnaast wil de gemeente Horst aan de Maas ondernemers steunen door uitstel te verlenen van de terugbetaling van de Tozo-leningen.

  3. Is het college bereid een dergelijk aanjaagfonds voor ondernemers (in de centra) van Sittard-Geleen in het leven te roepen? Zo nee, waarom niet?
  4. Is het college bereid om uitstel te verlenen van de terugbetaling van Tozo-leningen? Zo nee, waarom niet?
  5. Ziet het college mogelijkheden om (eventuele) aanvullende steunmaatregelen te nemen?
  6. Zo ja, is het college bereid om deze steunmaatregelen (actief) kenbaar te maken aan ondernemers?