Vragen gob aan college van B&W naar aanleiding van ”uitdagingen recycle bedrijven”

02 aug , 16:00 Nieuws
plastic recycling
© Freep!k
Nieuw plastic kost momenteel minder dan de laagste kostprijs van gerecycled plastic. Plasticrecyclers hebben het daarom moeilijk om het hoofd boven water te houden. Er zijn er al failliet gegaan.
Dat valt te lezen in een artikel in de NRC van 26 juli jongstleden ("Weer een plasticrecycler over de kop, nieuw plastic bedreigt de sector", van Liza van Lonkhuyzen en Milo van Bokkum).
De lage dumpprijzen van plastic uit derde landen leiden ertoe dat de plasticrecyclers hun product niet meer kunnen afzetten zonder langdurige verliezen voor hun rekening te nemen.
“Gelet op een aantal recyclers in onze gemeente en in het bijzonder op en rondom de Chemelot Circular Hub heeft deze gang van zaken economische impact op onze gemeente”, zo stelt gemeenteraadslid Berry van Rijswijk van politieke groepering gob. “Omdat onze gemeente zich afficheert als de ‘circulaire productiestad’, ligt de gedachte na dat de gemeente bij Provincie of Rijk gaat aandringen op snelle en bijzondere maatregelen om deze sector te ondersteunen, zodat faillissementen in onze regio voorkomen kunnen worden.”
“Daarnaast is van belang om te benadrukken dat het hergebruik van plastic een stevige bijdrage levert aan de ambities inzake ‘duurzaamheid’. Een streven waar onze gemeente als ‘circulaire productiestad’ stevige stappen wenst te maken. Uiteraard is daarbij de invloed uitoefenen op de regelgeving landelijk en provinciaal van groot belang.”
Naar aanleiding van de geschetste ontwikkeling stelt de gob-fractie daarom schriftelijk de volgende vragen aan het college van B&W:
1. Herkent B&W de in het NRC artikel geschetste dilemma’s voor de plastic recyclers en welke positie wenst B&W hierin te nemen ?
2. In hoeverre speelt deze problematiek ook voor de in onze gemeente gehuisveste plastic recyclers en bedreigt deze gang van zaken de Chemelot ambities om de grootste recycle hub in Europa te worden en is daarmee indirect ook van invloed op de werkgelegenheid in de gemeente? Voorziet B&W impact om deze ambities waar te maken?
3. Welke mogelijkheden ziet B&W om bij Rijk en Provincie aan te dringen op adequate acties om de dumpprijzen tegen te gaan, c.q. de recycle bedrijven te ondersteunen.
4. Zijn er in VNG verband gecoördineerde acties mogelijk om de in totaal circa 30 plastic recyclers in Nederland een steun in de rug te geven, door bij Rijk of EU aan te dringen op snelle maatregelen?
5. In het artikel wordt ingegaan op een voorgenomen bijmeng verplichting, die naar verluidt zal leiden tot verplaatsing van afnemers naar omliggende landen waar deze verplichting (nog) niet geldt. Dit wordt als bedreiging genoemd voor de huidige recyclers en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid. Ziet B&W mogelijkheden om bijv. via de VNG de meningsvorming op het ministerie te beïnvloeden zodat Nederland niet ten koste van eigen Nederlandse bedrijven, onnodig voorop gaat lopen met negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in o.a. in onze gemeente?
6. Worden naast de bedreigingen voor de recyclers op het Chemelot Industrial Park, de ontwikkelingen op de Campus Chemelot geraakt door de gang van zaken en wat valt daaraan vanuit het perspectief van ‘recycle city Sittard-Geleen’ aan te doen, c.q. welke ondersteuning is voor recycle startups in dit segment mogelijk?