Vragen GroenLinks-PvdA over bijdrage Sittard-Geleen aan oplossen opvangcrisis

25 sep 2024, 8:00 Nieuws
transformatie kantoor walram naar woonruimte oekrainers

De gemeenteraadsfractie GroenLinkds-PvdA heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college van B&W over de opvangcrisis rond asielzoekers.

Vanaf het begin van 2024 zijn college en gemeenteraad in gesprek geweest over de bijdrage van Sittard-Geleen aan het realiseren van opvangplekken voor asielzoekers. Dit naar aanleiding van de Spreidingswet die vanaf 1 februari 2024 van kracht is geworden.

De indicatieve opgave voor onze gemeente is het realiseren van 434 opvangplekken. Dit proces heeft geleid tot een voorkeurslocatie voor een asielzoekerscentrum in Sittard-Geleen, te weten op het terrein van VDL Nedcar aan de zijde van Nieuwstadt. Dit proces is door een meerderheid van de gemeenteraad stopgezet.

Inmiddels is het Regeerakkoord van het Kabinet Schoof gepresenteerd. De Spreidingswet is nog steeds van kracht en voor 1 november moet Limburg aan de Rijksoverheid laten weten hoe de indicatieve opgave voor heel Limburg (het realiseren van bijna 6.000 opvangplekken voor 1 juli 2025) ingevuld zal worden.

De fractie GroenLinks-PvdA stelt daarover de volgende vragen:

  1. Hoe kijkt het college aan tegen de asielparagraaf in het Regeerakkoord en de uitvoering van een wet die nog steeds van kracht is (namelijk die Spreidingswet)?
  2. Kan het college aangeven hoe het aankijkt tegen de specifieke passage op pagina 22 van het Regeerakkoord over opvang, beginnend met de zin: “Uitgangspunt is dat de instroom wordt beperkt en dat er tegelijkertijd voldoende sobere opvang voorhanden is”?
  3. Welke bijdrage wordt op Limburgse schaal verwacht van Sittard-Geleen voor 1 november 2024, om zo tot een ‘masterplan’ voor de realisatie van bijna 6.000 opvangplekken in heel Limburg te komen per uiterlijk 1 juli 2025?
  4. De Limburger berichtte op 24 september over deze problematiek, met een artikel getiteld "Limburg worstelt met complexe asielpuzzel". Daarin is aangegeven dat voor onder andere Sittard-Geleen "de teller op nul staat". De reden specifiek voor onze gemeente in het artikel: "Sittard-Geleen wilde een centrum voor 434 asielzoekers op het Nedcar-terrein, maar buurgemeente Echt-Susteren –dat al een AZC heeft– kwam in verzet." Is dit de officiële woordvoeringslijn van onze gemeente? Is er contact tussen De Limburger en een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen geweest over dit specifieke punt?
  5. Hoe beoordeelt het college de oproep van het COA van 20 september jongstleden om de Spreidingswet voorlopig te behouden? Voelt het college zich als lokale bestuurslaag in enige mate schatplichtig om een bijdrage te leveren aan het (tijdelijk) verlichten van de opvangcrisis (zoals de huidige crisis door het COA wordt genoemd)?
  6. Op welke termijn verwacht het college het gesprek met de gemeenteraad te hervatten over de Sittard-Geleense invulling van de verplichting uit de Spreidingswet?