Vragen naar aanleiding van stijging Mijnwater/vernatting Munstergeleen en de Baandert

16 aug , 16:00 Nieuws
natte keldervloer
Gemeenteraadslid voor politieke groepering gob Berry van Rijswijk heeft het college van B&W schriftelijk vragen gesteld naar aanleiding van de geconstateerde vernatting van Munstergeleen en de Sittardse wijk de Baandert.
Hij schrijft: “Tijdens een IVN lezing over ‘na-ijlende effecten koolwinning’ werd ik geattendeerd op de alsmaar gestaag stijgende mijnwaterstand in de verlaten mijngangen. Deelnemers aan de lezing attendeerden de spreker erop dat de voorspelde ‘vernatting’ van Munstergeleen, door mijnwater-opdruk, daadwerkelijk plaatsvindt in kelders in de Beekstraat waar, ondanks diverse maatregelen, water door de fundering en kelder muren in de kelder doordringt. Tijdens een daarop vervolgende lezing bij de KBO Munstergeleen, mei 2024, bevestigde een van de toehoorders dat, sinds een jaar, ook in de kelders en garageboxen aan de Sittarderweg grondwater komt en ook daar geen enkele maatregel afdoende blijkt. Nog recenter werden we via media erop gewezen dat in de wijk Baandert ook wateroverlast is in de kelders waar geen kruid tegen gewassen lijkt.
Vanaf 2016 publiek toegankelijke documentatie van SoDM en de Project Groep ‘na-ijlende effecten steenkoolwinning Zuid-Limburg’, maakt inderdaad, melding van ‘Het lijkt raadzaam er rekening mee te houden dat door de voortgaande mijnwaterstijging op termijn ook de ondiepe grondwaterspiegel zal stijgen’. Het kaartmateriaal in dat rapport wijst op risico gebieden in het beekdal Munstergeleen, hetgeen een samenhang oplevert met de meldingen van overlast in het Munstergeleense (en mogelijk ook de Baandert).
Door spreker werd tevens gewezen op de meest recente metingen m.b.t. de huidige stand en bestendige stijging van het mijnwater. De mijnwaterstand in Sweijkhuizen stijgt jaarlijks met 1,2 meter. Ter referentie: de mijnwaterstijging in de oude schacht ON1 te Heerlen stijgt onophoudelijk met 1,8 meter per jaar.
Daarbij is het interessant om te weten dat de Beekdalstraat in Munstergeleen op +50 mNAP ligt, de Sittarderweg in Munstergeleen op +58 mNAP en de Henri Hermansstraat in Sittard op +41 mNAP. De ruimte voor het normale grondwater wordt door het onophoudelijke stijgende mijnwater niveau kennelijk steeds beperkter, waardoor uittreden in kelders en garageboxen van grondwater aannemelijk lijkt.”
Naar aanleiding hiervan stelt de gob-fractie de volgende vragen aan het college van B&W:
1. Is B&W op de hoogte van de voortdurende stijging van de mijnwaterstand in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek. Op welke wijze, door wie en met welke frequentie wordt de Gemeente Sittard-Geleen geïnformeerd over de laatste stand van zaken? Heeft de gemeente voldoende expertise in huis om de informatie te interpreteren en e.v.t. maatregelen voor te stellen? Onderschrijft B&W het oorzakelijke verband tussen ‘vernatting’ en ‘mijnwaterstijging’ zoals dat in het 2016 rapport van de projectgroep “Na ijlende gevolgen steenkolenwinning in Zuid-Limburg” in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, op pagina 2 en pagina 18, gelegd wordt?
2. Omdat we als volksvertegenwoordigers en raad ook een rol hebben om zorg van onze inwoners weg te nemen en hun zorgen m.b.t. mijnschade moeten wegnemen is de vraag op welke wijze B&W anticipeert op de na-ijlende gevolgen van steenkolenwinning en de daaruit volgende gevolgen m.b.t. mijnwaterstijging en ook grondopdruk zoals in het 2016 rapport voorspeld? Is B&W van plan een voorlichtingscampagne in de gehele Gemeente en in het bijzonder in Munstergeleen en de Baandert, te organiseren? Zo niet, waarom niet?
3. Tijdens de lezing werd uit de reacties van toehoorders duidelijk dat bewoners van onze gemeente niet weten bij welke instantie ze terecht kunnen voor informatie, advies, ondersteuning en dragen van financiële gevolgen. Is de gemeente bereid en in staat om als meldpunt/coördinatiepunt op treden en met ter zake bevoegde of ter zake deskundige instanties af te stemmen?
4. Als er vermoeden van schade is kunnen inwoners van onze gemeente dan terecht bij een schadefonds? Op welke wijze en bij wie kunnen ze aankloppen?