Vragen Stadspartij over Wmo-indicaties voor onbepaalde tijd

20 apr 2023, 18:00 Nieuws
raadszaal sittard geleen buitenzijde
Onder meer in Maastricht zijn onlangs Wmo-indicaties voor onbepaalde tijd ingevoerd.
Raadslid Wil Paauwe heeft namens de Stadspartij Sittard-Geleen-Born naar aanleiding daarvan schriftelijk een aantal vragen gesteld aan het College van B&W.
Volgens de Stadspartij zou invoering van Wmo-indicaties voor onbepaalde tijd wel zo prettig zijn voor de mensen in onze gemeente die een Wmo-indicatie hebben. Nu krijgen ze immers regelmatig te maken met de druk dat op tijd verlenging van de indicatie moet worden aangevraagd, plus de daaropvolgende onzekerheid of de indicatie daadwerkelijk wordt verlengd.
Het zou volgens de Stadspartij goed zijn als bij het verlopen van termijn waarvoor de Wmo-indicatie is afgegeven vanuit het Wmo-loket actie richting cliënt zou plaatsvinden in plaats van andersom. Daarbij is de Stadspartij wel van mening dat controle op het correct toepassen van een Wmo-indicatie nodig blijft. De Stadspartij denkt verder dat het afschaffen van het huidig systeem in onze gemeente goed is voor het vertrouwen tussen burgers en de gemeente.
De Stadspartij vraagt het College van B&W om aan te geven:
  • hoeveel Wmo-indicaties kent de Gemeente Sittard-Geleen
  • hoeveel Wmo-indicaties in 2023 aflopen en opnieuw aangevraagd dienen te worden
  • hoeveel nieuwe Wmo-indicaties in behandeling zijn
  • welke kosten jaarlijks wegvallen bij invoering van hetzelfde systeem als door Maastricht wordt gehanteerd
Tenslotte vraagt de Stadspartij of het College bereid is om het systeem van Wmo-indicaties voor onbepaalde tijd te onderzoeken voor Sittard-Geleen?