Begin oktober heeft de Stichting Beegse Maasvallei Vogelobservatie-Minimuseum Den Deyler geopend.
Aan het einde van de Slaperdijk, aan de noordkant van
Grevenbicht staan 4 zeecontainers, 2 aan 2 gestapeld. In de containers zijn een 20-tal informatieborden aangebracht die je wegwijs maken in de fauna van het gebied. Daarnaast zijn er 12 vitrines over de meest uiteenlopende onderwerpen. In de container is een wenteltrap aangebracht zodat je naar boven kunt. Daar heb je een prachtig uitzicht over de verbrede
Maas. Met verrekijker en telelens kun je hier aan de slag.
Enthousiasme spatte er vanaf
Vogelobservatie-Mini museum Den Deyler kon worden gerealiseerd door de inzet van een fanatieke werkgroep. Onder leiding van Ria Dielissen en Jeannine Jacobs zijn 12 vitrines ingericht. De vitrine over de Tweede Wereldoorlog en het informatiebord over het neerstorten van de Vickers Wellington zijn van de hand van Bas Bruls, de vlindervitrine is het werk van Bianca Arntz, de vitrines met dierensporen, de uil en de das, afval, exoten, skeletten waaronder een paardenhoofd, de karpervitrine en stenen langs de Maas zijn van Ria en Jeannine. Nick Naus maakte de vogelvitrine en de vitrine met ijzervondsten. Crit Deuss heeft de input geleverd voor de informatieborden over de historie (Daniëlsweert en Horis). De informatieboden over vogels, 12 stuks, zijn gemaakt door Wim Wackers. Math Muijres zaagde en schroefde de vitrines met plexiglas ragfijn in elkaar. De wisselvitrine voor de jeugdheemkunde en de basisschool is een initiatief van Nancy Janssen. De murals aan de buitenkant zijn het werk van Evien van Rijt.
Het ontwerp van de vogelobservatie-minimuseum is gemaakt door Koen Savelkoul, Ontheroad Creatives.
Dit project is tot stand gekomen met steun in de vorm van kennis, kunde, inzet van menskracht en machines van het Consortium Grensmaas (CG). Overigens het CG is nog 1 jaar bezig met de inrichting van het gebied tussen dijk en Kingbeek. De Europese Leader subsidie, met bijdragen van de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, hebben dit project financieel mogelijk gemaakt.
Een maand de opening zie je dagelijks mensen over de Slaperdijk naar de vogelobservatie lopen. Ze zijn enthousiast over dit initiatief en genieten van en leren over de
natuur en de omgeving.
De vogelobservatie is 7 dagen per week open. Je kunt het beste lopen vanaf de Mik of Op de Coul naar de dijk en het poortje dat toegang geeft tot de Slaperdijk. Het pad over de Slaperdijk is voorlopig de enige toegang tot de observatiepost (zie kaartje boven dit bericht).