Waterschap en gemeenten tekenen afvalwaterakkoord

13 jan 2012, 13:31 Nieuws
u16q5yv0ritntq8ai6eirycfw 111256

Sittard-Geleen, 13-01-2012 | Waterschap Roer en Overmaas, Waterschapsbedrijf Limburg en 6 gemeenten in Zuid-en Midden-Limburg tekenden gisteravond een zogeheten afvalwaterakkoord. Met de ondertekening spreken de partijen af om samen te werken om tegen de laagst mogelijke kosten duurzaam om te gaan met afvalwater van huishoudens en bedrijven.

Sittard-Geleen, 13-01-2012 | Waterschap Roer en Overmaas, Waterschapsbedrijf Limburg en 6 gemeenten in Zuid-en Midden-Limburg tekenden gisteravond een zogeheten afvalwaterakkoord. Met de ondertekening spreken de partijen af om samen te werken om tegen de laagst mogelijke kosten duurzaam om te gaan met afvalwater van huishoudens en bedrijven.

Het afvalwaterakkoord geeft aan waar de prioriteiten liggen, welke maatregelen de partijen uitvoeren en wie wat zal betalen. Onderzoek heeft uitgewezen (de Optimalisatiestudie Afvalwatersysteem, afgekort OAS, van Susteren) dat de komende jaren besparingen mogelijk zijn voor een bedrag van € 4,8 miljoen.

Het akkoord is genoemd naar de locatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie waar het afvalwater van de gemeenten uiteindelijk terechtkomt. Het gaat hier dus om het afvalwaterakkoord Susteren met de gemeenten Brunssum, Echt-Susteren, Maasgouw, Onderbanken, Sittard-Geleen en Schinnen.

Maatregelen
Voorbeelden van maatregelen die de partners de komende jaren gaan uitvoeren zijn onder meer: het beter benutten van de beschikbare berging, het afkoppelen van verhard oppervlak (schoon regenwater dat op daken, wegen, parkeerterreinen valt uit het riool houden), de aanleg van extra berging, het optimaliseren van de afvoercapaciteit van gemalen, afvoerbegrenzers en transportriolen en maatregelen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties om het water nog schoner te maken. Een ander voorbeeld is een gezamenlijk onderzoek naar het opzetten van een gezamenlijk monitorings- en meetsysteem dat beter inzicht geeft in de hele afvalwaterketen en het watersysteem. De capaciteit van gemalen, de hoeveelheid neerslag en het peil van het oppervlaktewater hebben allemaal invloed op het rioolstelsel, de afvoer van het afvalwater en het aantal overstorten dat plaatsvindt. Het monitoring- en meetsysteem geeft een beter inzicht in het werkelijk functioneren van het rioolstelsel. Het is daarom ook belangrijk om de in de OAS ontwikkelde rekenmodellen van alle gemeentelijke rioolstelsel en het transportsysteem actueel te houden.

Verzilveren onderzoek
Het afvalwaterakkoord is het logische gevolg op de optimalisatiestudies die de afgelopen jaren binnen de afvalwaterketen (het inzamelen, afvoeren en zuiveren van afvalwater en hemelwater via rioolstelsels, transportleidingen en rioolwaterzuiveringsinstallaties) zijn uitgevoerd. De samenwerkingspartners maken in de afvalwaterakkoorden afspraken over de vorm van de samenwerking en het uitvoeren van maatregelen en verzilveren hiermee de resultaten van de OAS-studies. Het afvalwaterakkoord betekent een verdere verbetering van de samenwerking tussen gemeenten, Waterschap Roer en Overmaas en Waterschapsbedrijf Limburg in uitvoering, onderzoek en kennisontwikkeling. Met de akkoorden geven partijen tegelijkertijd invulling aan de in 2009 in werking getreden Waterwet. In de Waterwet staat het samenwerken en maken van bestuurlijke afspraken tussen gemeenten en waterschap voor een doelmatig en samenhangend stedelijk waterbeheer centraal. Het stelsel van lozings- en waterkwaliteitsvergunningen is in de Waterwet komen te vervallen en er wordt één integrale waterwetvergunning afgegeven. Dit vergt de nodige samenwerking tussen diverse overheden, waaronder gemeenten en waterschap.

Op de foto ziet u de wethouders en de voorzitter die ieder een puzzelstukje legden als symbool voor de samenwerking op het gebied van het omgaan met afvalwater.

Links van de tafel van links naar rechts: Wethouder mw. E.J.L. Meewis-Stans (Sittard-Geleen), P. Pustjens (Echt-Susteren), J.A.L. Lalieu (Maasgouw). Rechts van de tafel van links naar rechts: voorzitter J.J. Schrijen van Waterschap Roer en Overmaas en het Waterschapsbedrijf Limburg, Mw. C. Nijkerken-de Haan (Onderbanken), J.P.J. Hermans (Schinnen) en E. Geurts (Brunssum).