Waterschap onderzoekt recente pyrazoollozing

14 jun 2016, 11:57 Nieuws
waterschap roer en overmaas gebouw parklaan 16 9
Waterschap Roer en Overmaas onderzoekt momenteel de door Sitech gemelde overschrijding van de hoeveelheid pyrazool in het afvalwater van de zuiveringsinstallatie (IAZI) op het Chemelot-terrein.
Uit eerste metingen blijkt dat op 12 juni 2016 meer pyrazool in het afvalwater van de IAZI voorkwam dan is toegestaan. Het waterschap analyseert de resultaten van steekproeven van het afvalwater. De uitslagen worden woensdag 15 juni verwacht. Daarna bepaalt het waterschap of verdere stappen nodig zijn.
Vorig jaar waren er herhaaldelijk en voor langere tijd overschrijdingen van de toegestane waarden van pyrazool en werd de inname van Maaswater voor de bereiding van drinkwater tijdelijk gestaakt. De nu gemelde overschrijding van de lozingsnorm voor pyrazool heeft geen gevolgen voor de drinkwaterproductie, zo meldt Chemelot. Door de hoge waterafvoer in de Maas is de concentratie pyrazool bij het innamepunt van WML te verwaarlozen. Bovendien heeft WML sinds een eind vorige week een tijdelijke innamestop vanwege een verontreiniging vanuit Wallonië.

Metingen pyrazool

Sitech mag per dag maximaal 30 microgram/liter pyrazool lozen, met een dagelijks gemiddelde van 10 microgram/liter gemeten over een periode van 10 dagen. Sitech heeft nu bij het waterschap gemeld dat afgelopen zondag meer pyrazool in het afvalwater voorkwam dan toegestaan. De waarde ligt waarschijnlijk rond de 74 microgram/liter. Vanaf maandag jongstleden was de hoeveelheid pyrazool naar verwachting weer binnen de toegestane waarden. De meetgegevens van het waterschap zijn woensdag 15 juni bekend. Op basis van die gegevens en nadere analyse van de toedracht van de lozing, besluit het waterschap welke handhavingsstappen worden genomen.

Scherp toezicht

Het waterschap houdt mogelijke overschrijding van de pyrazoolnorm scherp in de gaten. Dagelijks worden monsters genomen van het afvalwater van de IAZI. Deze monsters worden onderzocht op een aantal stoffen, waaronder pyrazool. Conform afspraak heeft Sitech zowel het waterschap als drinkwaterbedrijf WML direct geïnformeerd over de overschrijding van de pyrazoolnorm.
De lozing van pyrazool nu heeft geen gevolgen voor de drinkwaterproductie: door de hoge waterafvoer in de Maas is de concentratie pyrazool bij het innamepunt van WML te verwaarlozen. Bovendien heeft WML sinds een eind vorige week een tijdelijke innamestop vanwege een verontreiniging vanuit Wallonië.
Juli vorig jaar werd voor de eerste maal pyrazool gemeten in de Maas. Pyrazool komt terecht in de Maas via de afvalwaterzuivering op het Chemelot-terrein. Deze zuivering loost op een zijtak van de Ur die uitmondt in de Maas.
Het waterschap houdt toezicht op de lozing door Sitech (Chemelot) en controleert het bedrijf intensief op naleving van de gemaakte afspraken. Sinds januari dit jaar is de pyrazoollozing binnen de afgesproken waarden gebleven.