De landelijke Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik organiseert van 16 tot en met 21 november de
Week tegen Kindermishandeling en roept iedereen op om tegen kindermishandeling in actie te komen.
"Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Kom dus in actie bij een vermoeden van kindermishandeling", zo luidt die oproep.
Ook de provincie Limburg heeft het onderwerp Kindermishandeling hoog op de agenda. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk en Welzijn) vraagt in de week aandacht voor het thema. Dit gebeurt naast de landelijke social media-campagne #laatzenietbarsten.
Jaarlijks worden in Nederland 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld telt elke schoolklas één slachtoffer. Dat is elf keer een vol Fortuna Sittard stadion met kinderen die mishandeld zijn. Daarbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om fysieke en emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld en het slachtoffer zijn van vechtscheidingen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor een kind en kan op termijn gevolgen hebben voor de relatie met eigen kinderen.
Selfies
Er zijn dus 119.000 omstanders nodig die de cirkel van fysiek en verbaal geweld kunnen doorbreken. Om dit te symboliseren start de landelijke Taskforce een campagne om 119.000 selfie-foto's te verzamelen via de social media-campagne #laatzenietbarsten. Ook vraagt de Taskforce aan de mensen die meedoen om een kauwgombel te blazen als ze de selfie nemen. Deze bel staat symbool voor het onbezorgde, vrolijke en onbevangen kind. Wanneer de kauwgom niet voorhanden is, volstaat de hashtag. Een ieder kan ook de eigen profielfoto (op Facebook of Twitter) fotoshoppen met een kauwgombel ervoor.
In actie komen
"Met zo'n selfie geven mensen aan dat ze in actie komen bij een vermoeden van kindermishandeling. De 119.000 foto's zijn een steunbetuiging aan het mishandelde kind", zegt Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van de Taskforce. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen: "Het is belangrijk dat mensen in actie komen als ze zich zorgen maken om een kind. Soms is het mogelijk om met simpele, praktische hulp de ouders een eind op weg te helpen. Mensen kunnen hun zorgen met de betrokkenen bespreken." Als men opziet tegen zo'n gesprek, kan een ieder altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Daar krijgt men een hulpverlener aan de telefoon die samen met hem of haar bekijkt welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem.
Limburgse beweging
Zeventien Limburgse bestuurders zijn op 3 september een beweging gestart tegen kindermishandeling. Onder leiding van gouverneur Theo Bovens en vicevoorzitter Diana Monissen van de landelijke Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik spraken Limburgse burgemeesters en bestuurders van diverse instellingen af zich als ambassadeur sterk te maken voor het terugdringen van het aantal mishandelde kinderen in Limburg. "Snelle en daadkrachtige actie is dus geboden," vindt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Zorg).
Activiteiten in de week
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseren diverse instellingen door het hele land activiteiten rondom het thema kindermishandeling. In totaal gaat het om meer dan honderd activiteiten. Meer weten over de Week tegen Kindermishandeling? Of weten welke activiteiten er in uw regio zijn? Kijk dan op
www.weektegenkindermishandeling.nl .
Over de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik
Ieder jaar worden in ons land 119.000 kinderen thuis mishandeld of verwaarloosd. Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Ondanks de inspanningen van alle betrokken instanties blijkt het een lastige, complexe opgave om dit aantal terug te dringen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik ingesteld om de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting te geven. De Taskforce startte in september 2012 en gaat door tot en met 2016. Meer weten over de Taskforce:
www.taskforcekinderenveilig.nl .