Week van het geld 2024

11 mrt , 12:00 Nieuws
contant geld niek verlaan via pixabay euro
CC0 Niek Verlaan via Pixabay
Van 11 tot en met 15 maart 2024 vindt de Week van het geld plaats. Op allerlei manieren leren kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs een week lang alles over omgaan met geld. Ook in Sittard-Geleen!

Hoe ben jij GELD de BAAS?

Het thema van de 13e editie is 'Hoe ben jij GELD de BAAS?'. Het draait dit jaar om kinderen en jongeren in hun eigen kracht te zetten door ze te leren hoe ze een ware 'baas' worden over hun eigen financiën. Want hoe houden zij grip op hun geldzaken, financiële verleidingen en doorzien zij financiële gevaren? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de 15-jarigen in Nederland niet goed met geld kan omgaan. Door kinderen vanaf jonge leeftijd te leren omgaan met geld, bereid je hen voor op een toekomst waarin zij zelf slimme keuzes kunnen maken.

Wat is er te doen in Sittard-Geleen?

Ook in Sittard-Geleen vinden in de Week van het geld allerlei activiteiten plaats.
  • De hele week staat een mobiele escaperoom bij het DaCapo College. In deze escaperoom worden leerlingen aan de hand van een spel bewust gemaakt wat de gevolgen van schulden kunnen zijn en wat je kunt doen om deze te voorkomen.
  • Op een aantal scholen krijgen leerlingen gastlessen over omgaan met geld.
  • Op donderdag 14 maart wordt tussen 10:00 en 12:00 uur een budgetspel gespeeld in het Taalcafé in Bibliotheek De Domijnen in Sittard. Wij delen zo snel mogelijk hoe je hiervoor kunt aanmelden.
  • Op vrijdag 15 maart overhandigt wethhouder Judith Bühler een zogenaamde leskist aan Basischool Overhoven in Sittard. De Leskist helpt scholen bij het bespreken van armoede.

Geldzorgen

Uiteraard hebben we niet alleen tijdens de Week van het geld aandacht voor jongeren en geld(zorgen). Dit doen we nog meer:
  • Start Schuldvrij is een project van de gemeente en de Kredietbank. Het project helpt jongeren met het regelen en aflossen van schulden binnen 18 maanden, ook zonder inkomen.
  • Kwikstart is de app en website met alle informatie over wat je moet regelen als je 18 jaar wordt.
  • Ook kunnen jongeren (16-27 jaar) met al hun vragen over geld(zorgen) terecht bij het Jongerenpunt van de gemeente.
  • Maak je gebruik van alle regelingen en toeslagen? Met een paar makkelijke vragen kom je erachter of je misschien geld laat liggen. Kijk op potjescheck.nl .
  • De gemeente geeft subsidie aan verschillende projecten die jongeren leren omgaan met geld. Bijvoorbeeld ‘My cash, my future’ en ‘Smart met Geld’.
  • Tot slot zijn er een aantal regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Extra’s bij een laag inkomen

Rondkomen met een laag inkomen is een uitdaging. De gemeente Sittard-Geleen vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarom zijn er regelingen voor mensen die leven rond het bestaansminimum. Inwoners uit de gemeente Sittard-Geleen kunnen deze regelingen aanvragen bij Vidar. Bijvoorbeeld Samen voor alle kinderen of hulp bij hoge energiekosten .
Ouders kunnen ook bij Opgroeien in 046 terecht voor al hun vragen over opgroeien en ondersteuning.