Vrijdag bracht
Martijn van Helvert, Tweede Kamerlid voor het CDA, een werkbezoek aan de Chemelotsite in Sittard-Geleen.
De Chemelotsite telt een zestigtal verschillende fabrieken, waar in totaal ongeveer 8.000 mensen werkzaam zijn. De fabrieken draaien het hele jaar door 24 uur per dag, mits er geen onderhoud wordt gepleegd of zich storingen voordoen. De Chemelotsite is geen doorsnee industrieterrein. Het is een uitgestrekt industriegebied, direct grenzend aan de bebouwde omgeving, met tal van fabrieken waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Daarbij is het waarborgen van de
veiligheid van het grootste belang.
Van Helvert was te gast bij Peter Bloemers, directeur Fire Brigade & Security van Sitech Services B.V., dat verantwoordelijk is voor alle veiligheidsaspecten van dit grote petrochemische industrieterrein. Sitech wordt door de op Chemelot gevestigde bedrijven ingehuurd voor veiligheidsdienstverlening. Sitech gaf Van Helvert een demonstratie van het gebruik van een drone. Daarmee worden onder meer leidinginspecties uitgevoerd. Drones kunnen verder worden ingezet om tijdens een calamiteit een overzicht van de situatie te kunnen krijgen. (Lees verder onder de foto)
Tijdens het bezoek kwam de frictie aan de orde in wet- en regelgeving vanuit Den Haag en Brussel. Die vormt een belemmering voor het effectiever kunnen inzetten van de veiligheidsdiensten op de site. Van Helvert zal dit onderwerp in Den Haag aan de orde te stellen. Dat geldt ook voor het idee om te kijken of de Chemelotsite (net als bijvoorbeeld het gebied bij Moerdijk en/of bij de Rotterdams petrochemie) een status aparte zou moeten krijgen, met andere voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen, omdat dergelijke industrieterreinen niet te vergelijken zijn met 'reguliere' industriegebieden.