Twee wetenschappers waarschuwen dat de nieuwste generatie siliconen borstimplantaten van "veelgebruikte, gerenommeerde merken en typen" heel snel bepaalde lichaamsvreemde moleculen aan de rest van het lichaam kunnen doorgeven.
Vrouwen moeten goed nadenken of ze ze willen laten plaatsen, zeggen plastisch chirurg Rita Kappel en patholoog Evert van den Broek.
Ze hebben onderzoek gedaan en dat nu gepubliceerd in de uitgave British Journal of Cancer Research. Ze concludeerden dat siliconen borstprothesen vrijwel direct na plaatsing kunnen beginnen met de uitscheiding van de deeltjes. Tot nog toe is aangenomen dat alleen oudere borstprothesen, die jaren in het lichaam zitten, dergelijke lekkages vertonen. Getroffen vrouwen melden dan bijvoorbeeld chronische vermoeidheid.
Het duo bekeek tussen 2018 en 2021 weefsel van zeven vrouwen die geen gezondheidsklachten hadden, maar ongelukkig waren met hun borstvergroting. Ze wilden weer van de implantaten af. In alle afgenomen weefsels werden moleculen gevonden waar ze niet horen, terwijl de implantaten niet stuk waren. De wetenschappers zagen dat al binnen drie weken na plaatsing siliconenmoleculen in het omringende bindweefselkapsel kunnen voorkomen en zich ook verder kunnen verspreiden. "Dit kapsel, een natuurlijke reactie van het lichaam, vormt zich als een soort bekledende laag rond de prothese", leggen ze uit.
Ze bepleiten nader onderzoek. "Bezint eer gij begint", houden ze kandidaten voor implantaten intussen voor.