Wethouder aan de slag in de thuiszorg

07 dec 2015, 17:36 Nieuws
wethouder verzilvert voucher
Wethouder Leon Geilen ontving voorafgaand aan de laatste raadsvergadering een voucher van thuiszorgmedewerkster Eugenie Jansen, met de uitnodiging om eens zelf het werk van een thuiszorgmedewerker te ervaren.
Maandag 7 december ging de wethouder op de uitnodiging in. Hij leverde de voucher weer in bij Eugenie en hielp haar met haar werk bij een ouder echtpaar in Grevenbicht. De badkamer kreeg een schoonmaakbeurt en de begane grond werd gestofzuigd.
Eugenie is net als zoveel medewerksters van diverse thuiszorgorganisaties bang dat er de komende tijd veel werkgelegenheid verloren zal gaan in de thuiszorg. "Ik ben er bang voor dat vrijwilligers straks onze banen gaan innemen, en dat is niet goed. Want thuiszorgmedewerksters hebben de ervaring om tijdig te signaleren dat mensen extra of andersoortige hulp nodig hebben."
Ook vreest ze dat mensen minder zorg krijgen en dat de kwaliteit van het geleverde werk eronder te lijden zal hebben.
Wethouder Leon Geilen begrijpt de ongerustheid. Hij kan onmogelijk garanderen dat de thuiszorgorganisaties niemand zullen ontslaan, maar hij geeft ook aan dat het feit dat de gemeente door het Rijk wordt gedwongen om 15 procent op de thuiszorg te bezuinigen niet automatisch wil zeggen dat daardoor 15 procent van de banen zal verdwijnen of dat de thuiszorg er 15 procent in kwaliteit op achteruit zal gaan.
Dat komt omdat er anders wordt gekeken naar de zorg. "Het is niet meer een kwestie van 'waar heb ik recht op?' maar van 'wat kan ik nog zelf en wat heb ik nodig?'", zegt de wethouder. De behoefte van elke individuele cliënt wordt tijdens een zogenaamd keukentafelgesprek vastgelegd. Dat gebeurt op basis van doelen en resultaten en niet meer zoals tot nu toe gebruikelijk op basis van uren en minuten. Daaruit volgt dan een arrangement waarmee aan het doel om een schoon en veilig huis te realiseren, wordt voldaan.
Het huis dient zodanig schoon te zijn dat het niet vervuilt en zo een algemeen aanvaard basisniveau van schoonhouden wordt gerealiseerd. 'Schoon huis' wil overigens niet zeggen dat alle vertrekken wekelijks schoongemaakt moeten worden. Daarbij is het aan de cliënt, in overleg met de aanbieder, om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Veilig staat voor opgeruimd en functioneel, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen. Dat is arrangement 1. Bij arrangement 2 wordt een hoger niveau van hygiëne of schoonhouden gerealiseerd, en wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat men kan beschikken over schone kleren. Arrangement 3 gaat nog een stap verder en zorgt voor ondersteuning bij extra huishoudelijke taken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in crisissituaties of terminale situaties. Dit kan neerkomen op het klaarzetten of bereiden van primaire levensbehoeften (bijvoorbeeld het klaarzetten van broodmaaltijden), of het thuis zorgen voor kinderen tot en met 7 jaar.
Zo'n 3000 keukentafelgesprekken worden de komende maanden gevoerd en moeten eind april 2016 zijn afgerond. Voor wie momenteel een indicatie voor thuiszorg heeft, maar nog geen keukentafelgesprek heeft gehad, geldt dat de lopende indicatie verlengd wordt.