Comité Zitterd Oetgekleid voert actie om te voorkomen dat het bestuurscentrum verhuist van Sittard naar Geleen.
“Wij willen ons niet afzetten tegen andere stadsdelen, maar wel opkomen voor de belangen van Sittard, omdat wij vinden dat die de laatste jaren niet goed behartigd zijn,” aldus Zitterd Oetgekleid. Middels een online
petitie en met billboards en flyers vraagt Zitterd Oetgekleid aandacht voor het ‘uitkleden’ van Sittard als bestuurs- en centrumstad voor de regio.
Volgens Zitterd Oetgekleid zijn er sinds 2001 veel voor Sittard belangrijke zaken te makkelijk verdwenen uit het centrum van de stad, zonder dat er iets gelijkwaardigs voor is teruggekomen. Genoemd worden het ziekenhuis, de Stadswinkel, het kantongerecht, het Waterschap, het ambtenarenapparaat en diverse bankinstellingen. Dat is ten koste gegaan van het aantal centrumbezoekers en arbeidsplaatsen. En nu wil het gemeentebestuur ook het bestuurscentrum van Sittard naar Geleen verhuizen. “Als je dat allemaal optelt dan is het samen toch wel een flinke aderlating voor het centrum van Sittard,” zo vindt Zitterd Oetgekleid.
Maar er is nog een ander argument om het bestuurscentrum in Sittard te houden. Want met een verhuizing naar Geleen zou, na bijna 800 eeuwen, de laatste binding tussen stad en bestuur verdwijnen. En het is “volledig in strijd met de bij de fusie gemaakte keiharde afspraken”, zo laat Zitterd Oetgekleid in de online petitie weten.
Nadat de Limburger begin april een artikel wijdde aan Zitterd Oetgekleid klom wethouder
Andries Houtakkers in de pen en liet hij via onderstaande brief weten stelling te nemen tegen de inmiddels ruim 1500 keer ondertekende petitie. Houtakkers is onder meer Stadsdeelwethouder stadsdeel 4, waartoe ook het centrum van Sittard behoort.
Toen ik zaterdag 2 april de krant opensloeg en het artikel las waarin de heer Beurskens en mevrouw Daniels zich uitspraken over hun stadsdeel dacht ik bij mijzelf: daar gaan we weer.
De stad wordt met een petitie zoals ‘Zitterd oetgekleid’ niet vooruit gebracht. Opnieuw wordt teruggegrepen naar een verleden dat er niet meer is en ook niet meer in het heden zal terugkomen. Ik neem dan ook stelling tegen de petitie. Neem het prachtig verbouwde Kleesj mee in de overwegingen. Doe dat ook met het Kloosterkwartier, de nominatie tot vestigingsstad en de groei van het toerisme. In het waterschapsgebouw zijn meer Zuyderlandmedewerkers werkzaam dan eerder bij het waterschap; op de oude locatie van het kantongerecht wonen meer mensen dan dat er ooit werkten. Deze petitie brengt geen verbinding en doet ook geen recht aan de vele duizenden mensen die hier met plezier wonen en werken.
Andries Houtakkers