In augustus 2008 bereikten de woningprijzen in Nederland een piek. Tijdens de daaropvolgende economische crisis daalden de prijzen continu tot in juni 2013 een dieptepunt werd bereikt.
Daarna is er weer sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek in 2008 is het prijsniveau van een Nederlandse koopwoning gemiddeld nog 11,4 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005. Regionaal gezien zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van de prijzen van koopwoningen. Met name in de grote steden is sprake van zeer snelle en forse prijsstijgingen.
Onderzoeksbureau Calcasa uit Delft heeft het
herstel van de huizenmarkt in Nederland per gemeente onderzocht. Daaruit bleek dat met name in Amsterdam en Utrecht kans op een oververhitte huizenmarkt bestaat. In Amsterdam liggen de prijzen momenteel 29,1 procent hoger dan in 2013.
In
Sittard-Geleen is sprake van een gemiddeld herstel van de
woningmarkt. Hier liggen de prijzen nu 8 procent hoger dan tijdens het dal in 2013.
De kaart die door
Elsevier.nl op basis van data van onderzoeksbureau Calcasa uit Delft werd samengesteld laat het herstel van de huizenmarkt zien. Gemeenten kregen punten voor de prijsontwikkeling sinds 2013, de marktliquiditeit, het aantal huizen dat langer dan drie jaar te koop staat en de mate waarin vraagprijzen worden overboden of onderboden. Voor de kaart is de gemeenteindeling van 2015 gebruikt, het meest recente jaar waarover gegevens bekend zijn.