Tijdens de Woontop op woensdag 11 december hebben minister Mona Keijzer en diverse partijen, waaronder provincies, gemeenten en koepelorganisaties, afspraken gemaakt over de versnelling van woningbouw in Nederland.
Rijk, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en woningcorporaties hebben tijdens de Woontop hun intentie over de Bouwstroom Limburg officieel vastgelegd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het sneller en betaalbaarder realiseren van sociale- en middenhuurwoningen in Limburg.
De Bouwstroom Limburg is een samenwerking van woningcorporaties Wonen Limburg, Wonen Zuid, HEEMwonen, Maasvallei, Servatius en Woonpunt. Deze corporaties bundelen hun krachten om via conceptueel bouwen woningen versneld te realiseren. Door industriële bouwmethoden te combineren met lokaal aangepaste ontwerpen ontstaan moderne, duurzame woningen die snel gebouwd en opgeleverd kunnen worden.
In maart 2024 startte de aanbestedingsprocedure voor 1.500 conceptwoningen, bestaande uit 750 grondgebonden woningen en 750 appartementen, die de komende vier jaar worden gebouwd. Deze woningen voldoen aan hoge eisen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Na een uitgebreide en zorgvuldige aanbestedingsprocedure, waarin prijs, wooncomfort, circulariteit, snelheid en variatie in uitstraling centraal stonden, zijn Jongen en Heijmans woningbouw geselecteerd als de meest geschikte partners.
“Als samenwerkende corporaties hebben we een gezamenlijke ambitie: samen sneller en meer betaalbare huurwoningen bouwen in Limburg,” aldus de corporaties. “Door gezamenlijk conceptwoningen in te kopen, kunnen we meer woningen realiseren tegen lagere kosten. Zo kunnen we meer huishoudens van een woning voorzien en de huren betaalbaar houden.”
Het doel is om in de periode 2025-2028 maar liefst 1.000 woningen te bouwen, verdeeld over twee bouwstromen die in 2024 worden ingekocht. Deze woningen dragen bij aan de betaalbaarheid van huurwoningen in Limburg. Het aanbestedingstraject voor deze bouwstromen is momenteel in volle gang.
Tijdens de Woontop hebben minister Keijzer, gedeputeerde Michael Theuns, Ger Peeters (directeur-bestuurder van Wonen Limburg) en Rob Wanten (wethouder Peel en Maas) namens alle betrokken partijen hun handtekeningen gezet onder de intentieverklaring.
Michael Theuns: “We hebben sociale woningen nodig, maar het kost veel geld om die te realiseren. Bouwstroom Limburg is een super goede manier om sneller en goedkoper te bouwen. Dankzij de inspanning van de betrokken gemeenten, corporaties en marktpartijen zetten we een solide stap naar een toekomst met meer en betere woningen. De Bouwstroom Limburg is een voorbeeld van hoe samenwerking innovatie en snelheid brengt.”
Minister Keijzer: “We – het Rijk, medeoverheden, corporaties en marktpartijen – hebben gisteren duidelijk meters gemaakt om de bouwopgave te realiseren. We nemen afscheid van overbodige regels en zetten in op innovatie en industrialisatie. Bouwstroom Limburg is daar een mooi voorbeeld van.”
Ger Peeters: “In de bouwstroom Limburg werken we samen met marktpartijen, gemeentes en corporaties. Daardoor kunnen we onze bouwproductie versnellen en door de lagere kosten van de woning ook grip houden op de betaalbaarheid voor onze bewoners.”
Rob Wanten: “Gemeenten in Limburg staan voor een enorme opgave. De bouwstroom Limburg biedt een helpende hand in het sneller en betaalbaar realiseren van de woningen die in Limburg wenselijk zijn. Als gemeenten in Limburg zijn we blij dat de corporaties samen de handen ineengeslagen hebben en zijn we bereid een intentie uit te spreken, om uiteindelijk ook daadwerkelijk over te gaan tot realisatie!”
De afspraken tijdens de Woontop zijn gebaseerd op vijf pijlers die de woningbouw in Nederland een stevige impuls moeten geven:
De intentieverklaring wordt in 2025 verder uitgewerkt, waarbij het Rijk ondersteuning biedt via onder andere de Bouwcampus. De Provincie Limburg stelt flexpoolgelden beschikbaar om het proces te versnellen. Met deze gezamenlijke aanpak werken alle betrokken partijen toe naar een toekomst waarin betaalbare, duurzame woningen sneller en efficiënter beschikbaar komen voor de Limburgse bewoners.