Aanstaande zaterdag 18 juni vindt in Trierveld (tussen Schipperskerk en Illikhoven) de Open Grensmaasdag plaats.
De dag wordt georganiseerd door Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat en staat in het teken van het belang van hoogwaterveiligheid.
Boottochten, archeologie, natuur en informatiemarkt
De open Grensmaasdag biedt het publiek een blik achter de schermen van het grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. Hoogwaterveiligheid, natuurontwikkeling, grindwinning, archeologie, scheepvaart en het immense grondverzet met innovatief materieel staan centraal tijdens de open dag. U bent er van 10:00 tot 17:00 uur welkom, de toegang is gratis.
De open Grensmaasdag is ook een van de projecten van de nationale Dag van de Bouw.
De open Grensmaasdag in Trierveld speelt zich af rond het huidige epicentrum van het project Grensmaas: de grote werkhaven met twee grindverwerkingsinstallaties. Met de winning van zand en grind worden de kosten van de hoogwaterveiligheid en de natuurontwikkeling betaald. Die kosten bedragen zo’n 700 miljoen euro. Trierveld en het aangrenzende Koeweide zijn samen met Maasband en omgeving de laatste locaties van het project Grensmaas dat volgens de huidige planning in 2027 wordt afgerond. Daarvoor zijn zo’n 150 medewerkers in de weer.
De aannemers, de grindproducenten en Natuurmonumenten, die samen Consortium Grensmaas vormen, geven tijdens de Grensmaasdag uitgebreid tekst en uitleg over hun rol in het rivierproject. De aannemers doen dat onder meer door hun imposante materieel, graafmachines, vrachtauto’s en bulldozers aan het publiek te presenteren. De aannemers geven tekst en uitleg over hun werk en op een groot beeldscherm worden filmpjes over het grondverzet, de grindwinning en de natuurontwikkeling getoond. De grindproducenten geven in een paviljoen in beeld en tekst uitleg over het belang van de delfstoffenwinning. En Natuurmomenten verzorgt niet alleen excursies in het natuurgebied bij de hoogwaterbrug in Visserweert, maar is ook present op de grote informatiemarkt met zo’n dertig kraampjes. Net als andere natuurbeheerders, gemeenten en kunstenaars.
Met het oog op de verwachte drukte op zaterdag 18 juni wordt bezoekers uit de directe omgeving geadviseerd met de fiets te komen.Er is gezorgd voor een ruime fietsenstalling. De route voor automobilisten is aangegeven via borden. Verkeersregelaars begeleiden automobilisten naar de parkeerruimte op het werkterrein in Trierveld. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden de hele dag busjes op om mensen vanaf de parkeerplaats naar het evenemententerrein te brengen.