“Geen ontgronding op Graetheide”

23 okt 2024, 20:00 Opinie
graetheide groen geen grindwinning fotoborda2klein
Graetheidecomité

Opinie - De politieke groepering gob heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet voor het behoud van Graetheide groen.

In 2021 heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen, en dus ook gob, besloten over de strategische gebiedsvisie Chemelot. Een onderdeel van dit besluit is het onderzoeken of ontgronding kan bijdragen aan de ontwikkeling van het Graetheide gebied. Onderdelen van het onderzoek zijn het in kaart brengen van de eventuele gevolgen voor het bronnengebied van de Kingbeek, verkeersoverlast en ontsluiting van het gebied. De onderzoeken zijn gereed en de opzet en resultaten zullen in de komende tijd beoordeeld worden door de gemeente en provincie.

Twee andere belangrijke voorwaarden voor een eventuele provinciale ontgrondingsvergunning zijn maatschappelijke meerwaarde van ontgronding en draagvlak van de omgeving. Zoals te lezen in de raadsinformatiebrief van 24 september jl. gaat het niet alleen om draagvlak bij bewoners, maar ook het standpunt van de gemeente.

Druk op Graetheide gebied

De druk op het gebied Graetheideplateau wordt steeds groter naast de eventuele ontgronding hebben we ook te maken met de komst van een nieuw 380Kv hoogspanningsstation. Dit is noodzakelijk voor de toekomstige energielevering in Zuid-Limburg. De verdere ontwikkeling van de Brightlands Chemelot Campus, die noodzakelijk is indien de huidige campus vol raakt. Daarnaast lopen er onderzoeken in het gebied naar mogelijkheden om nieuwe leidingen vanuit project Delta Rhine Corridor te leggen en verschillende energie-initiatieven. Ook de verbreding van de A2 en de verruiming van het Julianakanaal leggen veel druk op het gebied.

Maatschappelijke meerwaarde

De gemeenteraad heeft de verantwoordelijkheid om niet alleen te kijken naar economische voordelen, maar vooral naar de maatschappelijke meerwaarde. Ontgronding moet niet de eerste optie zijn in onze ontwikkelingsstrategie. In plaats daarvan moeten we ons richten op duurzame alternatieven die de ecologie versterken en de leefomgeving van onze inwoners verbeteren.

De strategische gebiedsvisie voor de omgeving van Chemelot bevat belangrijke deelopgaven die bijdragen aan de ecologische verbinding en het behoud van biodiversiteit. De focus ligt op het verbeteren van landschapselementen, het aanleggen van groene structuren en het creëren van veilige routes voor onze jeugd. Deze initiatieven zijn cruciaal voor het behoud van onze natuurlijke omgeving en de kwaliteit van leven voor de inwoners. gob heeft vragen gesteld aan het college over de stand van zaken van de Gebiedsvisie Chemelot.

Draagvlak

De werkgroep ‘Geen grindwinning Graetheide’ bestaat uit verschillende organisaties zoals IVN Born Land Swentibold, Natuur en Milieufederatie Limburg, Werkgroep Kingbeek, de lokale LLTB afdeling, het Graetheidecomité, buurtvereniging Graetheide en de dorpsplatforms van Guttecoven, Obbicht, Einighausen, Berg/Nattehoven en Urmond. Zij hebben zich nadrukkelijk tegen grindwinning uitgesproken. Ook zien wij weinig draagvlak bij inwoners die de informatie bijeenkomsten hebben bijgewoond en bij betrokkenen die wij spreken.

gob maakt zich zorgen over het gebrek aan draagvlak en de steeds meer groeiende druk op het Graetheide gebied. Wij als gob zijn van mening dat ontgronding veel extra druk op het gebied legt en dat inwoners extra belast worden. Daarom is gob zeer terughoudend ten aanzien van ontgronding in het gebied Graetheide.

Laten we ons inzetten voor een toekomst waarin natuur en ontwikkeling hand in hand gaan, zonder de waardevolle gebieden die ons omringen in gevaar te brengen.

Gebrek aan grondstoffen

In een artikel in De Limburger is te lezen dat de bouw dreigt stil te vallen door gebrek aan grondstoffen. Leveranciers geven aan op lange termijn de vraag niet meer aan te kunnen en slaan alarm.

Sinds de invoering van de nieuw omgevingswet per 1 januari 2024 is de positie van de gemeente veranderd. De provincie kan de vergunningaanvraag voor ontgronding classificeren als provinciaal belang en kan de vergunning zonder goedkeuring van de gemeente verlenen. In dat geval moet de gemeente medewerking verlenen aan de verleende vergunning. De provincie moet de maatschappelijke meerwaarde wel aantonen. gob zal zich in dat geval inzetten om een zo groot mogelijke maatschappelijke en groene meerwaarde te behalen voor het Graetheide gebied, de omgeving en Sittard-Geleen.