Yvonne Salvino is ondernemer in Sittard-Geleen en is daarnaast actief als fractievoorzitter en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor politieke groepering gob.
Ze staat midden in de samenleving en houdt ervan om samen met anderen te bouwen aan onze toekomst. In onderstaand artikel, dat onlangs verscheen in het online e-magazine Zuid-Limburg Business Plaza , vertelt Yvonne over zichzelf.
“Door iedere dag opnieuw onze handen uit de mouwen te steken bereiken we onze doelen en dat vind ik belangrijk voor ons allemaal,” aldus Yvonne. “Niet aan de kant blijven staan en blijven roepen. Gewoon, je voeten in de klei planten en vooral meedoen! Zo ben ik en zo pak ik zaken aan. Mensen zeggen wel eens: ‘dat is typisch Yvonne’.
In het dagelijks leven ben ik ondernemer. Samen met mijn man sta ik al meer dan 25 jaar aan het roer bij ons mooie familiebedrijf Jac Salvino glas te Sittard. Een onderneming die gelukkig is mogen blijven groeien en waar we iedere dag weer met passie over glas praten en handelen.
Als ondernemer neem je iedere dag beslissingen, ben je een tikkeltje eigenwijs, denk je in mogelijk- heden, ben je gepassioneerd en creatief, durf je je kwetsbaar op te stellen, werk je samen, toon je leiderschap, ben je benaderbaar, sta je open voor andermans mening, ben je nieuwsgierig, neem je verantwoording, durf je te geven en te nemen, ben je ongeduldig en toon je daadkracht. En dit alles pas ik graag toe als bestuurder en in de politiek.
Kansen zien, kansen creëren, kansen verzilveren. Jong en oud samen, voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen! Resultaatgericht samenwerken.
Sinds 2018 ben ik actief in de politiek namens de lokale politieke partij gob. Eerst als raadslid en snel daarna als fractievoorzitter. gob is met afstand de grootste fractie in de gemeenteraad. Onlangs heeft de ledenvergadering unaniem besloten dat ik richting de verkiezingen van 2022 de lijsttrekker ben voor gob, als opvolger van onze wethouder Pieter Meekels. De eerste vrouwelijke lijsttrekker van gob. Iets om trots op te zijn. En dat ben ik dan uiteraard ook!
Uitdagingen genoeg dus. Een van deze uitdagingen is het ondernemersveld en het faciliteren van ondernemers. Dat vind ik erg belangrijk. Ook vanuit mijn rol, nu als bestuurder, voorheen als voorzitter van de ondernemersvereniging Bedrijven Sittard-Geleen, heb ik vaak gezegd, ‘de overheid zou de rode loper voor het bedrijfsleven moeten uitleggen’.
Niet dat ondernemers anders behandeld moeten worden, zeker niet, maar ik wil ermee aangeven dat klantvriendelijkheid een onderscheidende factor is. Ongekend van meerwaarde, als je als klant gewaardeerd en begrepen wordt. In 2019 heeft er een ondernemerspeiling plaatsgevonden in Sittard-Geleen. Er is werk aan de winkel. Dat is goed. Dat houdt ons scherp.
Een aantal jaren geleden hadden we in onze stad een ondernemershuis, waar o.a. het ondernemerscontact van de gemeente was gevestigd. Zichtbaar voor het bedrijfsleven. Had je een vraag, dan wist je waar je naartoe kon. Het ondernemershuis was een plek om te ontmoeten, te vergaderen en er konden ondernemersbijeenkomsten plaatsvinden.
Ook ondernemersorganisaties zoals centrummanagement, BSG en parkmanagement hadden hier hun plek. Het onderwijs was ook verankerd. Die combinatie van onderwijs, overheid en ondernemers was en is van meerwaarde om gezamenlijk zaken op te pakken. Helaas is het ons niet gelukt om die fysieke plek in de lucht te houden.
We hebben er wel veel van geleerd en werken dan ook vanuit dit gedachtegoed. De fysieke plek blijft wel een gemis. En we hebben nog zoveel uitdagingen voor ons liggen. Denk o.a. aan de coronacrisis, de veranderende arbeidsmarkt, de tekorten op de arbeidsmarkt. Maar ook gewoon simpelweg de dagelijkse beslommeringen. Neem een vergunningsaanvraag. Waarom heeft een ondernemer toch vaak het gevoel dat hij onderaan een stapel ligt, en na het verstrijken van de reageerperiode, een briefje ontvangt dat zijn vergunningsaanvraag nog niet behandeld is. Ik zeg niet dat het altijd zo gaat. Maar dit zijn wel geluiden die we vaak horen. En dat is jammer, want waarom moeilijk doen, als het beter kan?
Zorg dat je alle vakambtenaren bij elkaar zet. Laat de ondernemer één keer zijn verhaal doen. Spreek met elkaar een termijn af en dan zit je weer gezamenlijk aan die ‘bouwtafel’, met resultaten. Zodat de ondernemer aan de slag kan. En de gemeente? Die heeft er weer een tevreden klant bij! Dat ondernemende en doorpakken, dat is echt typisch mij. Dat vind ik heerlijk.
Als je dan fractievoorzitter en lijsttrekker mag zijn van de grootste partij in Sittard-Geleen, waarvan ook nog eens de wethouder voorzitter is van de pijler Werk & Economie van de G40, dan gaat het ondernemersbloed helemaal stromen.
De G40 is een belangenorganisatie van en voor alle steden in Nederland rond de 100.000 inwoners. Daarbij worden een drietal pijlers onderscheiden, te weten, fysiek, sociaal en economie. Economie is iets dat Pieter Meekels goed past. Hij heeft deze rol ook altijd opgepakt in Sittard-Geleen, Westelijke Mijnstreek, Zuid-Limburg en soms op Limburgs niveau. Als je als lokale partij nu ook op landelijk niveau wat kunt betekenen, dat is uniek en ben je echt onderscheidend.
Een sterk ondernemersveld, met kleine en grote bedrijven, dat zich duurzaam ontwikkelt samen met overheid en onderwijs. Kansen zien, kansen creëren, kansen verzilveren. Jong en oud samen, voor een leefbaar en economisch sterk Sittard- Geleen!
Resultaatgericht samenwerken. Dat doe je samen met mij."