Ook Duitsers kloppen Oranje op EK

13-06-2012 | (Novum) – Nederland heeft ook het tweede duel op het EK verloren. Duitsland was in Charkov met 2-1 te sterk voor Oranje. Na een goede openingsfase nam Die Mannschaft de regie in de wedstrijd over en voor rust zette Mario Gomez de Duitsers op 2-0.

Zeventien minuten voor tijd deed Robin van Persie wat terug. Een gelijkmaker zat er echter niet meer in.

Met de wetenschap dat met een zege op de Duitsers alle ploegen in poule B op gelijke hoogte zouden staan en Oranje dus de beste kansen had, begon de ploeg van Bert van Marwijk sterk aan de wedstrijd. Het centrum van de verdediging oogde met Joris Mathijsen in plaats van Ron Vlaar stabieler.

Al na zeven minuten stond Robin van Persie bovendien oog in oog met de Duitse doelman Manuel Neuer. De Arsenal-spits gleed een diepe pass van Mark van Bommel echter recht op Neuer af.

Na een kwartier werd Duitsland steeds dominanter. Jetro Willems had het op linksachter moeilijk met Thomas Müller en aanvoerder Mark van Bommel werd ver achteruit gedrukt waardoor het middenveld aan de Duitsers werd gelaten. De eerste goal van Gomez viel evenwel vrij plotseling. Bastian Schweinsteiger speelde zijn teamgenoot van Bayern München met een steekpass door het midden aan en Gomez rondde strak af.

Holger Badstuber kreeg vervolgens een vrije kopkans van dichtbij, maar Maarten Stekelenburg redde van dichtbij knap. Even later was de doelman van Oranje echter alsnog opnieuw geklopt. Gomez kwam nu vanaf de zijkant op de goal af en schoot onbedaarlijk hard binnen.

Van Marwijk reageerde door Rafael van der Vaart in de ploeg te zetten voor Van Bommel om zo het middenveld te heroveren. Ook Ibrahim Afellay werd geofferd. Hij maakte plaats voor Klaas-Jan Huntelaar. Nederland speelde met die impuls weer iets meer naar voren, maar Duitsland leek geen moment in gevaar te komen.

Opvallend genoeg viel de aansluitingstreffer direct na de wissel van Gomez. Van Persie schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied en liet Neuer eindelijk een keer kansloos. Het kwartier daarna ging Oranje op zoek naar de gelijkmaker. Verder dan enkele kleine kansjes kwam de ploeg echter niet en in de blessuretijd was Miroslav Klose na een matige terugspeelbal op Stekelenburg zelfs nog dicht bij de 3-1.

Uitgeschakeld is Nederland nog geenszins. Als Duitsland, dat nog niet helemaal zeker is van het bereiken van de kwartfinale, zondag wint van Duitsland volstaat voor Nederland een zege op Portugal met meer dan een goal verschil.