Vijfde etappe Eneco Tour ontploft bij Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het leek lange tijd weer op hetzelfde verhaal als in de eerste drie etappes van de Eneco Tour uit te draaien: een kopgroepje dat zo’n 20 kilometer voor de finish wordt opgeslokt door het peloton met daarna de onvermijdelijke massasprint. Het weer besliste anders.

Tijdens de eerste omloop op het parcours na de eerste doorkomst in Sittard gingen de hemelsuizen open. En dan wordt het in een peloton lastig en gevaarlijk koersen.

Daarvan profiteerde uiteindelijk de Fransman Johan le Bon, die samen met Dylan van Baarle al na 55 kilometer uit het peloton wist te ontsnappen en in de laatste twee kilometer een gaatje sloeg met Van Baarle, die net niet meer helemaal terug wist te komen en daarmee ook net tekort kwam om de leiding in het algemeen klassement over te nemen.

Het peloton was intussen in meerdere groepen uiteengevallen, die daarbij achterstanden opliepen die aan een bergetappe deden denken.

De nieuwe leider van het algemeen klassement is andermaal een Nederlander: Wilco Kelderman, die vandaag als vijfde finishte op 9 seconden van Le Bon. Hij heeft in het algemeen klassement slechts 1 seconde voorsprong op Dylan van Baarle en 8 seconden op Le Bon.

De zesde etappe, die zaterdag over 208,6 kilometer van Heerlen naar Houffalize voert, is een hele zware, met de nodige beklimmingen in de Ardennen. Mogelijk worden er dan verschillen neergezet die ertoe doen.

Klassement na vijfde rit     
1. WILCO KELDERMAN,LJm    16.44.13
2. DYLAN VAN BAARLE,Cnd    + 0.01
3. Johan Le Bon,Fra,FDJ    + 0.08
4. JOS VAN EMDEN,LJm     + 0.13
5. Tim Wellens,Bel,Lot    + 0.19
6. LARS BOOM,Ast       + 0.20
Eerste doorkomst. Van Baarle en Le Bon hebben 3:40 minuten voorsprong.
Eerste doorkomst in Sittard. Van Baarle en Le Bon hebben nog 3:40 minuten voorsprong.

Reacties