Giro d’Italia krijgt een zinderende apotheose

Foto: screenshot

De 100e Giro d’Italia krijgt zondag een slot als een thriller. Zaterdag, in de voorlaatste etappe, zakte Tom Dumoulin naar de vierde plaats in het algemeen klassement, maar de tijdsverschillen zijn niet al te groot.

De etappewinst en bonificatie ging vandaag naar Thibaut Pinot, Dumoulin finishte daar 15 seconden achter als tiende.

Kan hij zich zondag nog terugknokken naar de roze trui, dat is de grote vraag. Uitgaande van Dumoulin’s overmacht tijdens de eerste tijdrit in de Giro is de kans aanwezig, want daarin zette hij zijn directe concurrenten op grote achterstand.

De achterstand van de Maastrichtenaar op de roze trui van de Colombiaan Nairo Quintana bedraagt 53 seconden. Op Thibaut Pinot moet hij 10 seconden goedmaken en op Vincenzo Nibali 14 seconden. De vraag is welk effect de vijf afgelopen zware bergetappes hebben gehad op de tijdrijder die Dumoulin bij uitstek is, maar die vraag geldt natuurlijk ook voor de concurrentie.

Morgenmiddag rond deze tijd weten we het na de 27,6 kilometer lange tijdrit over een vlak parcours van Monza naar Milaan.

Overigens wil Tom Dumoulin zichzelf niet bestempelen als grootste kanshebber voor de eindzege in de Ronde van Italië. “De tijdverschillen zullen zondag lang niet zo groot zijn als in de eerste tijdrit”, bleef de wielrenner van Sunweb voorzichtig. “Ik zal echter gaan vechten voor iedere seconde.”

Cookieinstellingen