Gaat Tom Dumoulin vandaag geschiedenis schrijven?

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin
Foto: Wessel Blokzijl [CC BY 2.0]

Gaat Tom Dumoulin vandaag geschiedenis schrijven door als eerste Nederlandse renner ooit de Giro d’Italia te winnen? De tijdrit zal het leren.

Na drie weken koersen en een laatste loodzware week in de Alpen en de Dolomieten staan de nummers 1 tot en met 4 in het algemeen klassement van de Giro d’Italia op minder dan één minuut afstand van elkaar. Een verschil dat in de laatste etappe vandaag – een tijdrit over een vlak parcours van Monza naar Milaan – te overbruggen moet zijn, … of niet?

Voor Bauke Mollema, die zo goed als zeker is van een zevende plek in het eindklassement, is Tom Dumoulin de topfavoriet om vandaag de Ronde van Italië te gaan winnen. “Tom zal denk ik de Giro wel gaan winnen en dat vind ik ook wel verdiend”, zei de Groninger zaterdag. “Hij heeft drie weken lang een heel hoog niveau laten zien en als hij zichzelf kan belonen met de eindoverwinning in de Giro, is dat geweldig.”

Mollema beëindigde de laatste bergrit als negende in de groep met Dumoulin, op vijftien seconden van ritwinnaar Thibaut Pinot. Dumoulin bedankte zijn landgenoot na afloop voor de hulp in de achtervolging. “Nou, voor 99,9 procent heeft hij het zelf gedaan, die Tom met zijn team”, zei de renner van Trek Segafredo. “Of ik er een aandeel in heb door in de finale ook mijn werk te doen, dat weet ik niet.

Aike Visbeek, één van de ploegleiders van Tom Dumoulin bij Sunweb, durft nog niet te zeggen dat zijn Limburgse pupil vandaag als eerste Nederlander ooit de Ronde van Italië op zijn naam schrijft. “Het gaat nog heel spannend worden”, zei hij zaterdag na de laatste bergetappe waarin Dumoulin vijftien seconden toegaf op zijn belangrijkste concurrenten.

“Het beste was geweest dat hij niets had verloren”, besefte Visbeek. “Maar we hadden hier vóóRonde van ItaliëRonde van Italr de etappe wel voor willen tekenen. Laten we ons echter niet rijk rekenen. Dit wordt de laatste dag van een grote ronde en dan gelden er andere wetten. Dit is een andere situatie dan dat je een etappekoersje van zeven dagen rijdt en op de laatste dag een tijdrit hebt. We hebben hier zes bergetappes gehad en zondag zijn er nog een keer goede benen nodig.”

Cookieinstellingen