Jolle de Vries wint MP Ronde van Geleen

Na 33 jaar van afwezigheid keerde zondag 25 juni de Ronde van Geleen terug in het centrum van de stad. Dat gebeurde op initiatief van de Stichting MP Feesten en Wielerbaan Geleen.

De Ronde van Geleen werd voor het eerst gehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1943 startte het parcours in de Kummenaedestraat. De wedstrijd werd daarna nog 22 keer georganiseerd, maar dat gebeurde niet jaarlijks. De laatste editie van de ronde vond plaats in 1984.

In 2017 werd gestart op de nieuwe Markt in Geleen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden de toeschouwers op het terras de renners, jong en oud voorbij zien flitsen en aanmoedigen. Renners uit alle windstreken, tot Amsterdam en Tholen aan toe gaven acte de présence op het 1,6 kilometer lange parcours, dat geheel in het centrum was uitgezet.

Wethouder Noël Lebens gaf het eerste startschot bij de jeugd en opende de wielerwedstrijd om 10:10 uur. Deze wedstrijd telde mee in de Limburg Cycling Jeugd Cup. ’s Middags reden de volwassenen 40 rondjes in de zogenaamde Fun-klasse: deelname aan deze wedstrijd stond voor iedereen vrij, ook voor renners die niet beschikken over en licentie van de KNWU.

Meer dan 50 deelnemers stonden klaar om weggeschoten te worden door de Wilma Smets. Zij is de weduwe van Toine Smets die destijds veel betekent heeft voor het Geleense en Limburgse wielrennen. “Toine organiseerde een paar keer de Ronde van Geleen voor wielerprofs en was jarenlang de voorzitter van legendarische Wielerclub De Ster. Hij is een enorme inspiratiebron voor mij,” aldus Michel van Dijke, de man die de huidige Ronde van Geleen organiseert. “Daarom vond ik het nodig om Toine Smets op deze manier te eren voor al het werk dat hij voor het wielrennen heeft gedaan.”

Het ging er hard aan toe in de Funklasse. Aan het eind moesten de gedubbelde renners uit koers en ging het tussen de koploper Jolle de Vries uit St. Geertruid en de achtervolgers met o.a. Jeroen Dohmen. Uiteindelijk kwam De Vries met ruime voorsprong alleen over de finish. Erik Heesen won bij de mannen onder de 40 jaar en Karina Dortu kreeg de eer bij de vrouwen. De huldiging was in het gezeliige MP Feesten Rabo Paviljoen. Daar kregen de winnaars medailles, bloemen en andere prijzen. Organisatie is zeer tevreden over het verloop van het criterium. “We vonden het een ouderwets gezellige wielerkoers. Publiek en deelnemers waren razend enthousiast,” aldus Van Dijke.