Edvald Boasson Hagen wint 19e Touretappe

Foto: © Ron Philips

De langste etappe van de Tour – 222,5 kilometer over een heuvelachtig parcours van Embrun naar Salon-de-Provence – werd vandaag gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen.

De Noor greep in eerdere etappes een aantal malen nipt naast de dagzege, maar vandaag had hij beet. Hij kwam solo over de finish, op 5 seconden gevolgd door de Duitser Nikias Arndt en op 17 seconden door de Belg Jens Keukeleire.

In de top van het algemeen klassement trad geen verandering op. Chris Froome start zaterdag als laatste en met 23 seconden voorsprong op de Fransman Romain Bardet en 29 seconden op de Colombiaan Rigoberto Uran aan de 22,5 kilometer lange tijdrit in Marseille. Daarin zit één klimmetje van 116 meter, verder is het parcours vlak te noemen. De tijdsverschillen an sich zijn in 22,5 kilometer overbrugbaar. Froome heeft in het verleden bewezen een goede tijdrit te kunnen rijden, maar morgenavond is er pas zekerheid over wie de Tour de France 2017 gaat winnen.

De stijd om de groene trui en de bolletjestrui is echter al beslist. Wanneer Warren Barguil en Michael Matthews zondag de eindstreep in Parijs passeren kan Team Sunweb terugkijken op een bijzonder succesvolle Tour. Sprinter Michael Matthews kan – mede door het uitvallen van Marcel Kittel – namelijk niet meer worden gepasseerd in het puntenklassement en klimmer Warren Barguil wint het bergklassement.

 

Cookieinstellingen