Tour zit erop, kers op de taart voor Dylan Groenewegen

Foto: LottoNL Jumbo

Hij zat er al een aantal etappes heel dicht bij, maar pas in de laatste en voor sprinters mooiste etappe van de Tour de France verzilverde Dylan Groenewegen zijn kansen.

Daarmee was de tweede Nederlandse etappezege in deze Tour de France een feit. Vorige week zondag won Bauke Mollema (Trek-Segafredo) de 15e etappe na een lange ontsnapping, een week later hield Groenewegen als sprintkanon van Lotto NL-Jumbo het hoofd koel. Hij zette 250 meter voor de streep van kop af de sprint in en drukte zijn wiel als eerste over de finish op de Champs Élysées. De Duitser André Greipel kwam bijna een wiellengte tekort voor zijn derde opeenvolgende zege in Parijs en werd tweede, gevolgd door de Noor Edvald Boasson Hagen.

De hoofdprijzen waren al verdeeld: de Tourzege komt toe aan Chris Froome, op 54 seconden achterstand werd de Colombiaan Rigoberto Urán tweede en de Fransman Romain Bardet eidigde als derde op 2 minuten en 21 seconden van Froome. De Brit neemt voor de vierde keer de gele trui mee naar huis.

Het puntenklassement werd gewonnen door Michael Matthews, de bolletjestrui en de prijs voor de meest strijdlustige renner aan Warren Barguil en het jongerenklassement werd gewonnen door Simon Yates. Het ploegenklassement was voor Sky, het team van Tourwinnaar Froome.

Cookieinstellingen