Vrijdagavond MVV Maastricht – Fortuna Sittard: DE derby van het Zuiden

Foto: © Rik van Mulken

Terwijl in Sittard vrijdagavond het eerste fust wordt aangeslagen tijdens het grootste najaarsfeest van het Zuiden begint in De Geusselt in Maastricht de mooiste voetbalderby van het Zuiden.

Een treffen tussen MVV Maastricht en Fortuna Sittard, die hemelsbreed zo’n 25 kilometer uit elkaar liggen, is altijd weer een speciale belevenis. Ditmaal staat er bovendien voor Fortuna Sittard het nodige op het spel: om kans te blijven maken op de eerste periodetitel moet het team van coach Sunday Oliseh vrijdagavond winnen. MVV zal er daarentegen alles aan doen om de punten in Maastricht te houden.

Beide clubs hebben zich tot doel gesteld om van deze wedstrijd een sportief feest te maken en willen door positieve benadering van de derby een sportieve en spannende derbysfeer creëren en stimuleren, zo laat Fortuna Sittard op de website van de club weten.

Door de goede resultaten die beide clubs tot op heden hebben behaald in het lopende seizoen, is de belangstelling voor de derby extra groot. Het uitvak van Fortuna Sittard puilt uit. Het enthousiasme vanuit Sittard is zelfs zo groot dat de vraag van het supporterslegioen van Fortuna Sittard de capaciteit van het bezoekersvak in De Geusselt overstijgt. Bij MVV is de Angel-Side al enkele dagen uitverkocht.

Het zijn allemaal tekenen dat de derby een absolute kraker gaat worden. En dat behelst natuurlijk wel wat extra aandacht. Na de negatieve gebeurtenissen rondom de play-off wedstrijd die MVV in mei jongstleden afwerkte in die andere derby tegen Roda JC zijn de Limburgse clubs gezamenlijk in actie gekomen. Om de negatieve tendens tegen te gaan is gesproken over de normalisatie van wedstrijdbezoek. Derby’s moeten weer reclame voor het Limburgse voetbal zijn. Beide clubs roepen dan ook op om er één groot voetbalfeest van te maken.

Gedelegeerd Commissaris Johnny Creemers (Fortuna Sittard) en Algemeen Directeur Paul Penders (MVV): “Deze wedstrijden zijn de krenten in de pap. Spelers zetten net een stapje meer. Bij de supporters komt de trots om de hoek kijken. Het is gezonde rivaliteit. Laten we het dus niet opkloppen naar termen als vijandelijkheid of agressie. Als we het op die manier benaderen, en de derbysfeer op een correcte, positieve manier hoogtij laten vieren, zal dat ongetwijfeld ook door beide supportersgroepen worden gewaardeerd en verstandig mee om worden gegaan.”

Sunday Oliseh kan vrijdag weer beschikken over Perr Schuurs en André Vidigal. Beide U19-internationals speelden afgelopen week een aantal kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap U19. Vidigal deed dat voor Portugal en Schuurs uiteraard voor Nederland.

De verwachte opstelling tegen MVV Maastricht: Miguel Santos, Christopher Braun, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Clint Essers, Jorrit Smeets, Lisandro Semedo, Fin Stokkers en Djibril Dianessy. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Janssen, die wordt geassisteerd door grensrechters Bluemink en Strijker. Vierde official is de heer Ruperti.

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties