Fortuna Sittard begint Oktoberfeest in Maastricht

Door Guus Queisen | Met een verdiende 1-2 overwinning gaf Fortuna Sittard het Sittardse Oktoberfeest een extra feestelijke start.

Het gaf met die zege de supporters die de wedstrijd niet konden bijwonen – het uitvak in de Geusselt zat immers barstensvol – een mooie reden om er een extra Weizen op te drinken. Na een 1-1 ruststand was het doelpunt van Vidigal direct na rust voldoende om de overwinning uit ‘de Sjengenstad’ mee naar Sittard te nemen. En nog belangrijker: Fortuna houdt prima vooruitzichten op het winnen van de eerste periode.

MVV wist de laatste zes duels niet winnend af te sluiten. Door een bilspierblessure was aanvoerder Ricardo Ippel afwezig bij de thuisploeg.Vooraf betitelde MVV-trainer Ron Elsen Fortuna Sittard als een tegenstander die erg gevaarlijk is in de omschakeling. Op 16 september 2011 won MVV voor het laatst thuis van Fortuna. Het werd toen 3-1.

Fortuna Sittard zag N.E.C. Nijmegen vorige week thuis in Sittard een einde maken aan een onafgebroken reeks van 8 gewonnen wedstrijden. Ondanks dat verlies was het publiek tevreden met het vertoonde spel. Tegen MVV Maastricht moest de draad weer opgepakt worden. Winst was nodig om al in de eerste periode aanspraak te kunnen maken op een ticket voor de nacompetitie. Fortuna begon de wedstrijd als nummer twee op de ranglijst.

Voor Fortuna’s vleugelverderdiger Marco Ospitalieri was de wedstrijd extra speciaal. In het recente verleden speelde hij nog in het rood-wit van MVV. “We zijn nu goed bezig en dat is wat telt. We zagen dat er vorige week behoorlijk wat meer publiek op de tribune zat in Sittard. Het is mooi om te merken dat de club meer gaat leven in de stad.” Over uitsupport heeft Fortuna toch al weinig te klagen. En dat bleek ook ditmaal: het hele uitvak in de Geusselt zat vol. De daarvoor beschikbare 550 kaarten waren in de voorverkoop binnen 2 uur al uitverkocht. Elf bussen met supporters vertrokken rond de klok van 18:00 uur richting Maastricht.

Fraaie eerste helft

In de eerste helft golfde het spel op en neer. Veel inzet met kansen over en weer. In de rust had 3-1 maar ook 1-3 op het scorebord kunnen staan. In een entourage met 8142 toeschouwers was het duel reclame voor het Limburgse voetbal. In de 11e minuut speelde Okita zichzelf knap vrij voor Santos. Hij lliet de Sittardse doelman kansloos. Twee minuten later kreeg Lisandro Semedo het publiek in de Geusselt weer stil door een mooie gelijkmaker 1-1.

De tweede helft was krap 4 minuten oud toen de jonge Portugese parel André Vidigal van dichtbii en op aangeven van zijn landgenoot Lisandro Semedo de 1-2 inschoot. Het overvolle supportersvak met de 550 Sittardenaren ontplofte. In de 77e minuut kreeg Stokkers de kans om de wedstrijd met 1-3 in het slot te gooien, maar zijn inzet werd door de MVV doelman Verrips tot hoekschop verwerkt.

Fortuna kon na de 1-2 zijn favoriete spelletje spelen: vanuit een razendsnelle omschakeling richting doel van de tegenstander trekken. Dat leverde diverse kansjes op, maar Fortuna was onfortuinlijk in de afwerking. Na de 1-2 werd de wedstrijd bovendien aanmerkelijk grimmiger. Scheidsrechter trok geel voor MVV-speler Nys en voor de Fortunezen Saddiki, Smeets en Braun. Semedo kreeg twee keer geel en dus rood.