Wat is toch loos bij Fortuna Sittard? (2)

Foto: Rik van Mulken

Afgelopen week verloor Fortuna Sittard voor de vierde keer op rij. De club, winnaar van de tweede periode, bungelt nu puntloos onderaan de ranglijst van de derde periode.

In de laatste wedstrijden van de tweede periode werd er nog steeds gewonnen, maar sinds het prachtige bekerduel tegen eredivisionist AZ ging het voetbal met de week achteruit.

Voor velen was het een grote verrassing dat Fortuna Sittard de eerste seizoenshelft onder coach Sunday Oliseh draaide als een tierelier. Succes went snel, dus is het nu net zo onbegrijpelijk dat het in ene voor geen meter meer lijkt te draaien bij de club.

De club maakte gisteren bekend coach Sunday Oliseh per direct op non-actief te plaatsen. En dat gebeurde niet vanwege die vier opeenvolgende nederlagen. Als reden vermeldt de club op zijn website: “het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie.” Vrij vertaald: met de man valt niet te werken. Oliseh is overigens op veel plekken waar hij heeft gewerkt vroegtijdig vertrokken.

Waar Isitan Gün de weg van de geleidelijkheid wil bewandelen om de club weer naar het hoogste niveau te tillen, daar kan het Oliseh niet snel genoeg gaan. Na het verloren duel tegen FC Dordrecht gaf hij te kennen slechts over twaalf spelers te beschikken die het niveau hebben om bovenin de Jupiler League mee te draaien. Met die uitspraak wilde hij aangeven dat versterkingen nodig zijn, maar tegelijkertijd diskwalificeerde hij zo de halve selectie. Vervolgens verloor Fortuna Sittard thuis van FC Emmen. Wat iedereen opviel was dat Oliseh, die normaliter de hele wedstrijd actief staat te coachen, die hele wedstrijd maar twee keer de dugout uitkwam: een keer bij het rustsignaal en een keer bij het eindsignaal.

Op het online supportersforum Fortunasc.nl leidt de kwestie  tot grote verdeeldheid. Voorstanders van Sunday Oliseh wijzen op zijn succes met de club en nemen het de clubleiding zeer kwalijk dat hij aan de kant is gezet. Daartegenover staat een groep supporters die het helemaal met het besluit van clubvoorzitter Isitan Gün eens zijn.

Oliseh antwoordde op zijn op non-actief stelling met een verdachtmaking op Twitter: bij de club zouden volgens hem illegale activiteiten plaatsvinden, waar hij niet aan wenst mee te werken. Welke activiteiten dat zijn zegt hij niet, maar het is een ernstige beschuldiging.

Wat er allemaal van waar is? Het is voor de club te hopen dat het ‘slechts’ om een rancuneuze reactie van een coach met een gekrenkt ego gaat. Maar dat de hele kwestie zo onverkwikkelijke vormen begint aan te nemen en bijzonder slecht is voor het imago van de club, daarover zijn ze het ook op Fortunasc.nl eens. Het supportersplatform roept iedereen dan ook op om vooral achter de club en de spelers te blijven staan.

Morgenavond om 20:00 uur staat de thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma. Fortuna Sittard moet nodig weer eens winnen om de achterstand op de twee koplopers niet verder te laten groeien.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen