Sittardse Amber derde op NJK Boulder

Amber Schiffeleers tijdens het NJK
Amber Schiffeleers tijdens het NJK
Foto: © Paul Lahaye

Boulderen is een van de drie disciplines binnen de klimsport. Het is een discipline die in snel tempo aan populariteit wint, ook omdat het in 2020 in Tokyo voor het eerst op het Olympische programma staat.

Deze discipline is zo bijzonder in de klimsport omdat je zonder touw omhoog klimt. De routes die geklommen worden zijn dan ook niet hoger dan 4,5 meter. Al deze routes zijn als het ware korte klimpuzzels die de klimmers op een wedstrijd binnen 5 minuten moeten oplossen. De klimpuzzels zijn hier natuurlijk zo ingewikkeld gemaakt dat het even zoeken is naar de oplossing. Het mooie van deze sport is dat de oplossing altijd een combinatie is van techniek, tactiek, lichaamsbeheersing en kracht.

Afgelopen zaterdag was in Rotterdam het Nederlands Jeugdkampioenschap Boulderen waar per leeftijdscategorie de beste Nederlandse jeugdklimmers tegen elkaar streden. Onder hen waren maar liefst 3 Sittardse meiden. De beste prestatie werd neergezet door Amber Schiffeleers in de categorie Meisjes B (13-15 jaar). Zij kon als een van de weinigen de derde ingewikkelde boulderpuzzel toppen door een combinatie van knap voetenwerk en een overtuigende laatste pas waarbij ze in een draai de topgreep kon vastpakken. Hiermee verzekerde Amber zich van een derde plaats en haalde bovendien nog een startbewijs voor de European Youth Cup op 2 en 3 juni.

Naast Amber deed ook haar zusje Bente mee in de categorie Meisjes C (11-13 jaar); zij werd 9e. In de categorie Meisjes Junioren (17-19 jaar) werd Maura-Marie Mevis 6e.

© Paul Lahaye

Cookieinstellingen