Sprookjes zijn leuk, vooral als ze werkelijkheid worden

Wie een jaar geleden had durven zeggen dat Fortuna Sittard het seizoen 2017-2018 zou afsluiten met directe promotie zou eens meewarig zijn aangekeken.

De club vertoefde sinds degradatie in 2002 jarenlang zowel sportief als financieel in de kelder van de eerste divisie en de Jupiler League. Commotie rond fusieperikelen, een door de KNVB ingetrokken en via de rechter terugveroverde licentie, meerdere keren op een haar na failliet, net niet gedegradeerd uit de Jupiler League, dood verklaard door een blunderende Michael van Praag… De ommekeer kwam toen Paul van der Kraan – de huidige directeur van FC Den Bosch – bij Fortuna Sittard aan de slag ging. Hij vond in 2016 net op tijd de Turk Isitan Gün bereid om in de club te investeren. Gün liet weten voor de lange termijn te gaan en begon te werken aan het herstel van de club. Zowel op sportief vlak als financieel en organisatorisch. Doel: Fortuna binnen enkele jaren als een in alle opzichten stabiele club terug te laten keren in de eredivisie. Mooie ambitie. En in Sittard-Geleen dachten ze: ‘eerst zien en dan geloven’. Het gebeurde sneller dan verwacht.

Knijpen hoeft niet, het is waar!

Maar halverwege het seizoen 2017-2018 – na een vierde plek in de eerste periode en de titel in de tweede periode – begon men zich stiekem, in gedachten, toch links en rechts af te vragen of de club in de nacompetitie een wondertje zou weten te realiseren. Die gedachten waren van korte duur, want de derde periode startte dramatisch met vier nederlagen op rij en het openbarsten van een lelijk abces. Fortuna Sittard kwam – met dank aan Sunday Oliseh – negatief in het nieuws. De flamboyante Nigeriaan werd op non-actief gesteld. Het op dat moment zwalkende elftal kwam onder de kundige hoede van het duo Claudio Braga en zijn van PSV overkomen assistent en oud-Fortunees Kevin Hofland. Het lukte hen om het tij te keren. Na twee gelijke spelen kwamen er weer overwinningen en keerde het plezier terug op het veld. Sinds het vertrek van Oliseh – veertien wedstrijden geleden – werd er geen enkele keer meer verloren. De kloof van zeven punten met N.E.C. werd dankzij Nijmeegs geklungel in slechts enkele wedstrijden gedicht. De apotheose volgde, ondanks enkele fikse tegenslagen in eerdere wedstrijden, zoals de zware blessures voor Djibril Dianessy en Jorrit Smeets, zaterdagavond in een uitverkocht stadion met een prima wedstrijd, vol beleving en inzet, gesteund door een bijzonder luidruchtig publiek.

En dat wordt maandag nog eens groots gevierd, want dan worden spelers en staf van Fortuna Sittard gehuldigd op de Markt in Sittard. Die huldiging wordt live op televisie uitgezonden door L1.

Dossier: Fortuna Sittard

Reacties

gallery
131501
Wie een jaar geleden had durven zeggen dat Fortuna Sittard het seizoen 2017-2018 zou afsluiten
https://sittard-geleen.nieuws.nl/sport/20180429/sprookjes-leuk-vooral-als-werkelijkheid-worden/
2018-04-29T08:48:11+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/04/29084508/7585954912_FM_R1060.jpg
Fortuna Sittard, pormotie
Foto's, Sport