Tom Dumoulin aan vertrek tweede Hammer Series in Limburg

Juni 2017: Sky als eerste met 4 man over de finish...
Juni 2017: Sky als eerste met 4 man over de finish...
Foto: © Jos Vaessens

Tom Dumoulin is een van de vele toprenners die op 1 juni aanstaande aan de start verschijnen van de tweede editie van Hammer Series Limburg.

Een week vóór Hammer Limburg, van 25 tot en met 27 mei, draait het Hammercircus warm in het Noorse Stavanger. Later dit jaar vindt er een derde editie plaats in Hong Kong.

Teams

  • Behalve Tom Dumoulin nemen ook dit jaar weer tal van andere toprenners deel aan Hammer Limburg dat wereldwijd rechtstreeks en gratis te volgen is op social media. Dumoulin neemt onder andere Sam Oomen, Max Walscheid, Edward Theuns en Louis Vervaecke van Team Sunweb mee naar Limburg.
  • Bahrain Merida verschijnt met onder anderen Yukiya Arashiro, Grega Bole, Sonny Colbrelli en Borut Bozic aan de start.
  • BMC komt supersterk voor de dag met toppers als Greg van Avermaet, Richie Porte, Simon Gerrans en Jurgen Roelandts.
  • Bora-Hansgrohe debuteert bij Hammer Limburg met renners als Bodnar, Burghardt en Juraj Sagan.
  • Lotto-Soudal komt naar Limburg met onder anderen Moreno Hofland, Tim Wellens en Maxime Montfort.
  • Het momenteel in de Giro succesvolle Mitchelton-Scott vaardigt renners als Jack Bauer, Luke Durbridge Caleb Ewan, Mathew Hayman en Luka Mezgec af.
  • Quick-Step Floors is present met namen als Dries Devenyns, Yves Lampaert en Enric Mas.
  • Team EF Education First Drapac selecteert o.a. Matti Breschel, Tom van Asbroeck en William Clarke.
  • Het Nederlandse Team Lotto NL stuur Giro-etappewinnaar Enrico Battaglin, Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman, Bram Tankink en Danny van Poppel naar Vaals.
  • Titelverdediger Team Sky heeft vertrouwen in renners als Leonardo Basso, Owain Doull en Pavel Sivakov.
  • Trek-Segafredo is aanwezig met o.a. Gianluca Brambilla, John Degenkolb, Laurent Didier en Boy van Poppel.
  • UAE Team Emirates treedt aan met Simone Consonni, Roberto Ferrari, Filippo Ganna en Ben Swift.
  • Opvallende deelnemers van de continentale teams zijn Michel Kreder, Adam Blythe en Shane Archibold (Aqua Blue Sport), Dinilo Celano en Nicolas Schultz (Caja Rural-Seguros RGA), Ben Hermans en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy) en Marco Tizza en Damiano Cima (Nippo Vini Fantini).

Hammer Limburg

Het format van Hammer Series in Limburg is onveranderd: drie dagen lang strijden twaalf WorldTour-ploegen en vier continentale teams om de titel Beste Wielerploeg ter wereld. Er zijn drie wedstrijden: de Hammer Climb (1 juni in Vaals) en de Hammer Sprint en Hammer Chase (respectievelijk 2 en 3 juni op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen). Elk team bestaat uit zeven renners, waarvan er vijf deelnemen aan elk wedstrijdonderdeel. De teamsamenstelling kan dus elke dag wisselen. De uitslag van elk wedstrijdonderdeel is altijd een teamprestatie.

Elke ronde wordt op de meet gestreden voor teampunten. Hoe meer renners van een team elke ronde vooraan eindigen, hoe meer punten dat team verzamelt. Bovendien zijn er bonusrondes waarin extra punten te verdienen zijn.

Na de eerste twee onderdelen, de Climb en de Sprint, wordt de balans opgemaakt. Het aantal gescoorde punten bepaalt de startvolgorde bij de Chase, de teamachtervolging op een vlak parkoers rond het Tom Dumoulin Bikepark. Voordat de Chase begint worden de punten van elke ploeg ‘omgerekend’ naar een tijdsachterstand. Het laatste vertrekt de ploeg met de minste punten.

Vorig jaar trok Team Sky na een zinderende spurt met Team Sunweb de zege naar zich toe. Ploegleider Servais Knaven van Sky herinnert zich nog goed. “Het werd spannender dan wij wilden”, lacht Knaven. “Het was een thriller tot op de finish en er was een ultieme slimmigheid van Danny van Poppel (die momenteel voor Lotto Jumbo rijdt- red.) nodig om de zege naar ons toe te trekken. “Hammer is fantastisch”, aldus Knaven, “de wedstrijden zijn kort en daardoor interessant om naar te kijken. Voor de renners is het heel zwaar, dus zwaarder hoeft het niet te worden”, besluit Knaven. Tim Wellens, die vorig jaar furieus startte tijdens de climb maar na enkele rondjes moest ervaren hóe zwaar dit onderdeel is, noemt Hammer “een spectaculair concept, een explosieve vorm van racen die heel goed bevalt”.

Cookieinstellingen