BMC wint ploegentijdrit derde etappe Tour de France

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin
Foto: Wessel Blokzijl [CC BY 2.0]

De derde etappe van de Tour de France, een ploegentijdrit over 35,5 kilometer in de omgeving van Cholet, zorgde voor een eerste schifting in het algemeen klassement.

De ploegentijdrit is een moeilijke discipline, want niet elke renner binnen een ploeg van acht man heeft dezelfde tijdrijderscapaciteiten. De tijd van vierde renner die over de finish komt geldt als tijd van de ploeg. Het is dus de kunst om rekening te houden met de capaciteiten van zwakste schakel en daarbij een gelijkmatig tempo aan te houden. Betere tijdrijders maken daarbij langere beurten dan de mindere broeders om te voorkomen dat renners zich ‘opblazen’.

De ploegentijdrit werd gewonnen door BMC, op 4 seconden gevolgd door Team Sky (met Chris Froome). Quick-Step Floors finishte als derde op 7 seconden, Mitchelton-Scott pakte de vierde plek op 9 seconden van de winnaar. Team Sunweb – niet in dezelfde samenstelling als de ploeg die wereldkampioen tijdrijden werd – zette de vijfde tijd neer en had voor het parcours 11 seconden meer nodig dan BMC.

Bora Hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan die gisteren de gele trui pakte, kwam op 50 seconden achter de winnaar binnen en daarmee verloor Sagan het geel.

De top-10 van het algemeen klassement ziet er na de etappe van vandaag als volgt uit:

  1. Greg Van Avermaet (Bel)
  2. Tejay van Garderen (VS) z.t.
  3. Geraint Thomas (GB) + 0.03
  4. Philippe Gilbert (Bel) + 0.05
  5. Bob Jungels (Lux) + 0.07
  6. Julian Alaphilippe (Fra) z.t.
  7. Tom Dumoulin (Ned) + 0.11
  8. Søren Kragh Andersen (Den) z.t.
  9. Michael Matthews (Aus) z.t.
  10. Rigoberto Uran (Col) + 0.35

Chris Froome staat op plek 18 en heeft 55 seconden achterstand op Van Avermaet. Adam Yates staat 20e op 1 minuut, Nairo Quintana is 59e en heeft 2 minuten en 8 seconden goed te maken.

De vierde etappe voert dinsdag over 195 vlakke kilometers van La Baule naar Sarzeau.

Cookieinstellingen