Alaphilippe wint eerste bergetappe Tour de France

Foto: © Ron Philips

De tiende etappe van de Tour de France was de eerste van drie opeenvolgende zware Alpenritten.

Die van vandaag voerde over 158,5 kilometer van Annecy naar Le Grand Bornand en telde vier beklimmingen, één van de vierde categorie, drie van de eerste categorie en een van de buitencategorie.

De Fransman Alaphilippe reed vanaf de afdaling na de voorlaatste beklimming en de daarop volgende beklimming van de Col de la Colombière en daarna tot aan de meet solo aan kop. Tweede werd de Spanjaard Ion Izagirre op 1:34 en de Est Rein Taaramäe kwam op 1:40 als derde over de finish.

Geletruidrager Greg van Avermaat deed prima zaken, hij finishte als vierde op 1:44 achter de etappewinnaar en kwam daarmee 1 minuut en 39 seconden eerder over de finish dan de klassementsrenners, die vandaag duidelijk nog hun krachten spaarden. Morgen en overmorgen staan er immers ook nog twee zware bergritten op het programma.

Van Avermaat behoudt dus de gele trui. In het algemeen klassement heeft hij 2:22 minuut voorsprong op Geraint Thomas en 3:10 minuut op Alejandro Valverde. Chris Froome is opgeschoven naar de zesde plek op 3:21 achter Van Avermaat. De beste Nederlander in het algemeen klassement is nu Tom Dumoulin. Hij staat op plek 11 en heeft 3:42 achterstand op Van Avermaat.

Dinsdag staat de 108,5 kilometer lange bergrit van Albertville naar La Rosière op het programma. De elfde etappe kent een viertal beklimmingen met aankomst bergop.

Cookieinstellingen