Gedetineerden houden stadion Fortuna Sittard schoon

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Twee gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Sittard (voorheen bekend onder de naam Geerhorst) zijn sinds vorige week aan het werk bij Fortuna Sittard.

Het gaat om een proef waarbij de gedetineerden onder toezicht eenvoudige opruimwerkzaamheden verrichten in het stadion van de eredivisieclub. Ze maken na elke thuiswedstrijd de tribunes schoon en verzamelen het afval.

Het gaat hier om gedetineerden in de laatste fase van hun straf, die binnenkort terug zullen keren in de maatschappij.

Vestigingsdirecteur Cees Niessen van PI Sittard: “Het gaat hier om maatwerk waarbij we gedetineerden die voldoen aan de screening/selectiecriteria en daarnaast gemotiveerd zijn en goed gedrag vertonen de kans geven om werkervaring op te doen bij een sportclub.” Ook Ivo Pfennings, algemeen directeur van Fortuna Sittard, is enthousiast over de samenwerking: “Dit is volgens mij een absolute win-win-situatie. Wij als Fortuna Sittard zijn geholpen voor wat betreft het optimaliseren van de operatie. Een schoon stadion is immers een groot goed. Voor de gedetineerden is het een prima opstap richting een terugkeer in de maatschappij en de PI maakt duidelijk dat er ook goede projecten plaatshebben buiten de gevangenismuren. Wij zijn heel content over de gang van zaken.”

Terugkeer in de samenleving

PI Sittard is onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een belangrijke taak van DJI is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar net zo belangrijk is onze taak om al die mensen voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de samenleving. Binnen de muren van de gevangenis wordt veel gedaan aan re-integratie van gedetineerden en daarbij is sport een uitstekend middel.

Cees Niessen: “Sportverenigingen beschikken vaak over een groot zakelijk netwerk. Daar kunnen we als gevangenis dan een beroep op doen om gedetineerden tijdens of na detentie te helpen aan een werkervaringsplek of zelfs een betaalde baan.”

Werk via Sport

De samenwerking tussen Fortuna Sittard en PI Sittard is onderdeel van het project Werk via Sport van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Woordvoerder Robert Meijer van Dienst Justitiële Inrichtingen: “Inmiddels werken 15 gevangenissen samen met meer dan 50 sportverenigingen. Dat zijn in de meeste gevallen voetbalclubs (o.a. Vitesse, Fortuna Sittard, Helmond Sport, FC Emmen, FC Dordrecht) maar momenteel sluiten ook rugbyclubs zich aan. De afgelopen drie jaar hebben zo’n 200 gedetineerden via dit project gewerkt aan hun terugkeer naar de wereld buiten de muren van de gevangenis. Ongeveer 40 personen zitten op dit moment nog in het traject. 60 zijn via de samenwerking doorgeleid naar een betaalde baan.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen