Loodzware laatste week Giro start met zware bergrit

Mortirolo, een van de beklimmingen
Mortirolo, een van de beklimmingen
Foto: Gabri80 [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

De loodzware laatste week van de Giro d’Italia 2019 begint vandaag met de loeizware etappe van Loveren naar Ponte di Legno.

Oorspronkelijk zou de beklimming van de Gavia deel uitmaken van deze bergrit, maar vanwege de grote hoeveelheid sneeuw en het lawinegevaar is die berg uit het parcours geschrapt.

Desondanks blijven er op het 32 kilometer kortere, maar nog altijd 194 kilometer lange parcours 4800 te bedwingen hoogtemeters over.

De zwaarste hindernis van de dag is ongetwijfeld de Mortirolo, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1 procent over een afstand van 12,8 kilometer. Op het steilste deel van de beklimming is de hellinghoek zelfs 18 procent. Na de top volgt een 12,9 kilometer lange afdaling van 1835 naar 918 meter. De resterende 14,9 kilometer gaat het in vals plat met gemiddeld 2,2 procent omhoog tot de finish.

Rozetruidrager Richard Carapaz begint de rit met 47 seconden voorsprong op nummer 2 in het algemeen klassement Primoz Roglic. Vincenzo Nibali staat derde op 1 minuut en 47 seconden.

Cookieinstellingen