Mike Teunissen eerste geletruidrager Tour de France 2019

Tour 2019 - Eerste gele trui voor Mike Teunnissen
Tour 2019 - Eerste gele trui voor Mike Teunnissen
Foto: beeldcitaat

Vandaag vond in Brussel de Grand Départ van de Tour de France 2019 plaats met een 194,5 kilometer lange etappe.

De Tourorganisatie koos voor een Tourstart in Brussel omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de Belg en vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx zijn eerste Tourzege boekte.

Helaas ontbreken dit jaar enkele smaakmakers ten gevolge van bij valpartijen opgelopen blessures. Behalve meervoudig tourwinnaar Chris Froome moest daardoor ook de Nederlandse favoriet Tom Dumoulin ’s werelds bekendste wielerronde aan zich voorbij laten gaan.

Het parcours, dat vandaag zowel startte als eindigde in de Belgische hoofdstad, kende weliswaar enkele pittige hobbeltjes, maar desondanks lag een massasprint in de lijn der verwachtingen. En zo geschiedde. Zo’n twee kilometer voor de finish kwam Dylan Groenewegen, een van de favorieten voor de eindzege in deze etappe, ten val. Zijn teamgenoot bij Team Jumbo Visma nam succesvol de honneurs waar en versloeg Peter Sagan op de meet met een banddikte. Daarmee is Teunissen de eerste Nederlander sinds dertig jaar die in de openingsetappe de gele trui weet te pakken.

De tweede etappe start en finisht zondag eveneens in Brussel. Het is een ploegentijdrit over 27,6 kilometer door Brussel, die start bij het koninklijk paleis en die finisht bij het Atomium.

Cookieinstellingen