Wout van Aert bezorgt Jumbo Visma vierde etappezege

Foto: beeldcitaat

De tiende etappe, tevens de laatste voor de eerste rustdag in de Tour de France 2019, werd zoals verwacht beslist met een sprint.

De 217,5 kilometer lange rit voerde het peloton weliswaar over glooiend terrein met onderweg drie klimmetjes van de derde en een van de vierde categorie, maar over het geheel genomen daalde het peloton van het op 824 meter hoogte gelegen Saint-Flour naar het 646 meter lager gelegen Albi.

Daar kwam de Belg Wout van Aert, Tourdebutant bij Team Jumbo Visma, als eerste over de finish en bezorgde zo zijn team de vierde ritzege van deze editie. Tweede werd Elia Viviani (Ita), Caleb Ewan (Aus) finishte als derde.

De etappe werd weliswaar beslist met een sprint, maar een echte massasprint kon je dat moeilijk noemen. Onderweg was het peloton namelijk uiteengevallen in meerdere groepen, waardoor notabene in een vrij vlakke etappe in de top tien van het algemeen klassement nogal wat veranderde. Spekkoper was vandaag zonder meer geletruidrager Julian Alaphilippe, die meezat in de voorste groep en zijn voorsprong op zijn directe concurrenten flink wist uit te bouwen. Wittetruidrager Giulio Ciccone, tot vandaag de nummer twee van het algemeen klassement, liep dermate veel tijdverlies op dat hij na deze etappe niet meer terug te vinden is in de top tien. Datzelfde geldt voor Bennett, Uran en Fuglsang.

De Fransman Julian Alaphilippe behoudt de gele trui. Beste Nederlander is Steven Kruiswijk, hij schoof op van de zevende naar de vierde plek in het algemeen klassement.

Uitslag eerste tien renners

Uitslag 10e etappe
Tour de France 2019
 1. Wout Van Aert (Bel)
 2. Elia Viviani (Ita)      z.t.
 3. Caleb Ewan (Aus)       z.t.
 4. Michael Matthews (Aus)    z.t.
 5. Peter Sagan (Slw)      z.t.
 6. Jasper Philipsen (Bel)    z.t.
 7. Sonny Colbrelli (Ita)    z.t.
 8. Matteo Trentin (Ita)     z.t.
 9. Oliver Naesen (Bel)     z.t.
10. Greg Van Avermaet (Bel)   z.t.

Top-tien algemeen klassement na tien etappes

Algemeen Klassement     
 1. Julian Alaphilippe (Fra)
 2. Geraint Thomas (GB)    + 1.12
 3. Egan Bernal (Col)     + 1.16
 4. Steven Kruijswijk (Ned)  + 1.27
 5. Emanuel Buchmann (Dui)   + 1.45
 6. Enric Mas (Spa)      + 1.46
 7. Adam Yates (GB)      + 1.47
 8. Nairo Quintana (Col)    + 2.04
 9. Daniel Martin (Ier)    + 2.09
10. Thibaut Pinot (Fra)    + 2.33

Omdat het peloton woensdag de finishplaats van vandaag ook als startplaats heeft en er dus geen verplaatsing hoeft plaats te vinden mag de dinsdag als een echte rustdag worden bestempeld. “De Tour win je in bed’, aldus een gezegde van Joop Zoetemelk, waarmee het belang van rust voor een renner nog eens wordt onderstreept.

Na de rustdag vertrekt het peloton woensdag voor een vlakke rit naar Toulouse. Vervolgens staan tot en met zondag drie bergetappes in de Pyreneeën en een individuele tijdrit in Pau op het programma.

Reacties