Tour de France gaat beslissende week in

Foto: Florian Pépellin [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

De Tour de France is er dit jaar een om van te smullen. Aan het begin van de laatste Tourweek kan het in het algemeen klassement nog alle kanten op.

Met het wegvallen van meervoudig Tourwinnaar Chris Froome en het afhaken van Tom Dumoulin ontbreken in het peloton twee sterke renners, maar hun afwezigheid zal door de objectieve wielerliefhebber gezien het verloop van ronde niet als een gemis worden ervaren.

Want het is lang geleden dat de Tour zo lang zo boeiend bleef. Kanshebbers om op de laatste dag van Tour, aanstaande zondag op de Champs Élysées in Parijs de laatste gele trui van de editie van 2019 te worden gehuld zijn er met nog vijf dagen serieus te koersen te over. Met donderdag, vrijdag én zaterdag nog loodzware Alpenetappes op het menu zijn de onderlinge verschillen tussen pakweg de nummers 1 tot en met 6 klein genoeg om nog verschuivingen in de rangorde te mogen verwachten.

Vandaag staat een vlakke rit van 177 kilometer op het programma, met start en finish in Nîmes. Woensdag volgt dan met een etappe van Pont du Gard naar Gap een 200 kilometer lange rit over heuvelachtig terrein met een klimmetje van de vierde en een van de derde categorie. Donderdag tot en met zaterdag wordt het weer tijd voor het beulswerk op de flanken van de Alpenreuzen.

Donderdag komen de Col d’Izoard en de Col du Galibier voorbij, vrijdag de Col d’Iseran, gevolgd door een finish bergop in Tignes en zaterdag sluiten de renners de Alpenreeks af met een slotklim van 1800 hoogtemeters naar wintersportoord Val Thorens. Dan moet de strijd zijn gestreden. Zondag volgt dan nog een ‘wandeletappe’ van Rambouillet naar Parijs, waar de sprinters nog een laatste keer aan de bak kunnen.

Reacties