Matteo Trentin solo over de finish in Gap

Foto: beeldcitaat

De 200 kilometer lange rit van Pont du Gard naar Gap die vandaag werd verreden kan worden beschouwd als een opwarmer voor een zinderende driedaagse apotheose in de Alpen.

De rit voerde over glooiend terrein, te zwaar voor de pure sprinters om in de slotfase nog voorin te zitten en niet zwaar genoeg voor de klassementsrenners om elkaar onderling het leven zuur te maken. Een etappe voor renners die voor een dagsuccesje mochten gaan dus.

En dat gebeurde ook. Al vroeg in de etappe reed een groep van zo’n 35 renners weg bij de rest. En binnen die groep ontwikkelde zich vervolgens de nodige strijd. De Italiaan Matteo Trentin ontsnapte voor de laatste beklimming uit de kopgroep en werd vervolgens niet meer achterhaald. Hij kwam 37 seconden voor de Deen Kasper Asgreen, die op vier tellen werd gevolgd door de Belg Greg van Avermaet en Bauke Mollema, over de finish.

Het peloton, met daarin de klassementsrenners en de knechten die hun kopmannen de komende drie dagen de Alpen door moeten helpen, deed het kalmpjes aan en kwam met ruim 20 minuten achterstand op Trentin over de finish. De top tien van het algemeen klassement bleef ongewijzigd. De Fransman Julian Alaphilippe behoudt vooralsnog de gele trui.

Uitslag eerste tien renners

Uitslag 17e etappe
Tour de France 2019
 1. Matteo Trentin (Ita)
 2. Kasper Asgreen (Den)       + 0.37
 3. Greg Van Avermaet (Bel)    + 0.41
 4. Bauke Mollema (Ned)          z.t.
 5. Dylan Teuns (Bel)            z.t.
 6. Gorka Izagirre (Spa)         z.t.
 7. Daniel Oss (Ita)           + 0.44
 8. Pierre Luc Perichon (Fra)  + 0.50
 9. Toms Skujins (Let)           z.t.
10. Jesús Herrada (Spa)        + 0.55

Top-tien algemeen klassement na zeventien etappes

Algemeen Klassement
 1. Julian Alaphilippe (Fra)
 2. Geraint Thomas (GB)        + 1.35
 3. Steven Kruijswijk (Ned)    + 1.47
 4. Thibaut Pinot (Fra)        + 1.50
 5. Egan Bernal (Col)          + 2.02
 6. Emanuel Buchmann (Dui)     + 2.14
 7. Mikel Landa (Spa)          + 4.54
 8. Alejandro Valverde (Spa)   + 5.00
 9. Rigoberto Uran (Col)       + 5.33
10. Richie Porte (Aus)         + 6.30

Donderdag staat in de Alpen de eerste van de laatste etappes die ertoe doen – drie bergritten – op het programma. De renners komen in de 208 kilometer lange etappe drie serieuze beklimmingen tegen: een van de eerste categorie – de Col de Vars – en twee van de buitencategorie – de Col d’Izoard en de Col du Galibier. Na die laatste beklimming volgt een 19 kilometer lange afdaling naar de finish in Valloire.

Cookieinstellingen