Nairo Quintana wint eerste Alpenrit en boekt veel tijdwinst

De eerste Alpenrit van de Tour de France 2019 van Embrun naar Valloire kende drie serieuze beklimmingen en werd gewonnen door Nairo Quintana.

Tweede werd Romain Bardet op 1 minuut en 35 seconden, Alexey Loetsenko kwam als derde over de streep op 2 minuten en 28 seconden achter Quintana. Kruiswijk, Thomas en Alaphilippe kwamen 5 minuten en 18 seconden na de winnaar over de finish.

Als eerste tijdens deze 208 kilometer lange etappe werd de Col de Vars (eerste categorie) beklommen en vervolgens stonden twee bulten van de buitencategorie op de hindernissenlijst: de Col d’Izoard en de Col du Galibier. Na die laatste beklimming volgde een 19 kilometer lange afdaling naar de finish in Valloire. Voer voor kranige klimmers en dappere dalers.

Julian Alaphilippe piepte en kraakte vandaag, maar brak uiteindelijk niet en behoudt de gele trui. Steven Kruijswijk kwam gelijk met Alaphilippe over de meet, maar zag in het algemeen klassement Egal Bernal voorbij komen en schuift daardoor op naar de vierde plek. Door zijn ruime overwinning is Nairo Quintana opgeschoven naar de zevende plek van het algemeen klassement.
De Fransman Julian Alaphilippe start ook vrijdag in de gele trui.

10. Alejandro Valverde (Spa)   + 5.58

Vrijdag, in de voorlaatste serieuze etappe van deze Tour, vertrekt het peloton uit Saint Jean de Maurienne voor een 126,5 kilometer lange rit naar Tignes.

Daarbij gaat het de eerste 89 kilometer vanaf een hoogte van 585 meter nagenoeg constant bergop richting de Col de l’Iseran (2770 meter hoog), waarbij onderweg eerst twee klimmetjes van de derde en een van de tweede categorie in het parcours zijn opgenomen. Vanaf de Iseran gaat het vervolgens over ruim 27 kilometer bergaf en begint op 7 kilometer voor de finish in Tignes de slotklim.