Eredivisiecompetitie begonnen, nieuwe spelregels van kracht

<em>archieffot</em>
archieffot
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vrijdag is de Eredivisiecompetitie 2019-2020 begonnen. Het eerste competitiedoelpunt kwam op naam van Lennart Thy in de wedstrijd PEC Zwolle – Willem II (1-3).

Zaterdag speelt VVV Venlo thuis tegen promovendus RKC Waalwijk. Fortuna Sittard komt pas zondagavond om 20:00 uur in actie. De ploeg van coach Sjors Ultee speelt in Alkmaar uit tegen AZ.

In de nieuwe competitie zijn een aantal spelregels gewijzigd om de snelheid in de wedstrijd te houden en om overtredingen tegen te gaan.

Zo moet een speler die wordt gewisseld voortaan zo snel mogelijk van het veld af. Geen wandelpartij van de cornervlag naar de middenlijn meer, maar de kortste route naar de zij- of achterlijn, al naar gelang welke het dichtste bij is. Zo worden irritante tijdrekwissels voorkomen.

Verder is een bal die door de keeper wordt uitgetrapt voortaan direct in het spel. Spelers hoeven dus niet meer te wachten met het oppikken – of onderscheppen – van de bal totdat die buiten het zestienmetergebied komt.

De regels rond ‘aangeschoten’ hands worden eveneens aangescherpt. Bij onopzettelijk hand kan de scheidsrechter laten doorspelen, maar wanneer door een onbedoelde handsbal van een tegenstander de bal in het doel belandt, of wanneer een kansrijke situatie ontstaat dan is er altijd sprake van strafbaar hands.

De scheidsrechter wordt niet langer beschouwd als een ‘dood element. Dat betekent dat het spel voortaan zal worden onderbroken, wanneer de bal onbedoeld via de scheidsrechter bij de tegenpartij terechtkomt of – nog erger – in het doel belandt. De scheidsrechter geeft in die gevallen een scheidsrechterbal.

En ook bij de scheidsrechterbal zijn de regels veranderd: de scheidsrechter laat de bal voortaan vallen bij een speler van het team dat het laatst balbezit had. Tegenstanders moeten vier meter afstand houden. Was de bal in het strafschopgebied op het moment dat de scheidsrechter het spel stillegde, dan geeft hij de bal ter hervatting van het spel aan de doelman.

Bij het nemen van penalty’s moet de keeper voortaan een voet op of boven de doellijn hebben. Voorheen moest de keeper met beide voeten op de doellijn staan. Hij heeft nu dus iets meer bewegingsvrijheid.

Verder zal er komend seizoen minder strijd, geduw en getrek zijn tussen spelers bij het opzetten van een ‘muurtje’ bij een vrije trap. Als regel moeten voortaan spelers van de aanvallende partij tenminste één meter afstand houden van het muurtje van de verdedigende partij.

Het experiment met de ABBA-regel bij het nemen van strafschoppen, bijvoorbeeld bij bekerduels, heeft ertoe geleid dat men terugkeert naar de oude ABAB-regel, waarbij strafschoppen beurtelings worden genomen. De ABBA-regel zou te onduidelijk zijn voor de toeschouwers en de spelers. En soms had ook de arbitrage er moeite mee.

Trainers, stafleden en wisselspelers krijgen voortaan een gele of rode kaart als ze zich schuldig maken aan bijvoorbeeld spelbederf, of commentaar op de leiding.

De nieuwe regels gelden al sinds begin juni en werden bijvoorbeeld al toegepast tijdens het WK voetbal vrouwen en bij de voorrondes van de Champions League.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen