90-jarige gaat uurrecord noteren op wielerbaan Geleen

Foto: wielerbaan Geleen

Op maandag 16 september gaat Henk Verdonkschot, die dan net 90 jaar is geworden, in zij leeftijdscategorie een uurrecord neerzetten op de wielerbaan van Geleen.

Verdonkschot is in Heerlen geboren en woont nu in Geleen samen met zijn 90-jarige vrouw. Hij was bedrijfsleider in een lederwarenfabriek in Heerlen. Op de vraag of hij al op jonge leeftijd is gaan fietsen zegt hij: “Ik heb van mijn twintigste tot mijn veertigste gerookt. Totdat de dokter zei dat ik beter kon stoppen vanwege mijn verminderde longinhoud. Ik ben toen acuut gestopt en heb me een racefiets gekocht voor 98 gulden. Ik ben ook meteen lid geworden van een fietsvereniging SOVH. Nu ben ik nog lid van toervereniging Heuvelland”.

Henk heft twee zoons. Josy Verdonkschot (62) is Nederlands roeibondscoach. De onlangs zilveren medaillewinnaars in de dubbel twee op de wereldkampioenschappen roeien – Marieke Keyzers en Ilse Paulus – hebben Henk een fietsbril gesponsord. Zijn andere zoon Henk junior (66) is klassiek gitarist en doet zeilen.

Henk senior: “Ik zag eerder dit jaar dat er een uurrecord voor 80-plussers was en toen dacht ik: dat kan ik ook in de categorie 90-plus”.

Baancommissaris Michel van Dijke zegt dat Henk sinds mei van dit jaar meermaals is komen trainen en vindt het heel speciaal dat iemand van 90 jaar dit zo graag wil doen. “Ik geef iedere week fietsles aan kinderen vanaf 4 jaar en als er dan iemand van 90 jaar contact opneemt die zegt het uurrecord te willen fietsen is dit wel heel speciaal. De wielerbaan staat bekend om zijn breedtesport, dit is wel het toppunt. Hij is zelfs al benaderd door Roger Wijnen – Sportief fietsen in Geleen om zijn 15 jaar oude fiets te laten opknappen”.

Roger Wijnen zag op Facebook een foto met Henk en zijn oude fiets. “Wij wilden de fiets graag kosteloos voor hem opknappen. Het vehikel kreeg onder andere een nieuw kettingblad, cassette, aandrijving achterblok, binnenblok en een nieuwe binnen- en buitenbandenset. Henk zelf kreeg natuurlijk een nieuw fietstenue. Alles is nagekeken dus wij hebben er vertrouwen in dat Henk een mooie afstand fietst” aldus Wijnen.

Henk hoopt dat hij rond de 24 kilometer in het uur fietst. Veel hangt af van de weersomstandigheden die dag, want anders is er uitstel. Tot slot zegt Henk: “Ik schrijf ook nog gedichten. In de week na het uurrecord zal ik een gedicht schrijven over mijn uurrecord”.

Maandag 16 september
Startschot om 18:00 uur
Wielerbaan Geleen

uurrecord 90-plus Henk Verdonkschot

'

Reacties

article
171254
“Da’s toch geen remmen, man!”
Op maandag 16 september gaat Henk Verdonkschot, die dan net 90 jaar is geworden, in
https://sittard-geleen.nieuws.nl/sport/20190911/90-jarige-gaat-uurrecord-noteren-op-wielerbaan-geleen/
2019-09-11T20:22:25+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/09/11135808/uurrecord-henk-verdonkschot-1.jpg
Sport