90-jarige renner noteert uurrecord op wielerbaan Geleen

Aan de champagne!
Aan de champagne!
Foto: Sportevefoto

Onder flink wat publieke belangstelling heeft de 90-jarige Henk Verdonkschot vandaag een uurrecord laten noteren op de wielerbaan in Geleen.

De in Geleen woonachtige geboren Heerlenaar reed met een afstand van 24 kilometer en 974 meter nét geen 25 kilometer, maar was dik tevreden met zijn prestatie. Vooraf had de vitale negentiger gegokt op een afstand van ruim 23 kilometer. Met de vandaag gereden afstand staat er in elk geval een flinke uitdaging voor elke renner in de categorie 90-plus, die denkt sneller rond te kunnen gaan, in de boeken.

Verdonkschot begon met wielrennen toen zijn arts hem aanraadde om met roken te stoppen. Na twintig jaar roken drukte Henk zijn laatste peuk uit, kocht hij een racefiets en werd hij direct lid van fietsvereniging SOVH. Momenteel is hij lid van toervereniging Heuvelland. Zijn fietsmaten stonden hem vandaag dan ook een uur lang fanatiek aan te moedigen.

Henk reed niet op een speciale tijdrijfiets, maar gewoon op zijn eigen oude vertrouwde tweewieler. Die had vooraf wel een flinke gratis beurt gehad van wielerspecialist Roger Wijnen. Verdonkschot reed een knappe rit, waarin hij patent leek te hebben op een rondetijd van 1 minuut en 12 seconden. Hij reed een bijzonder vlakke rit en dat is knap.

De uurit inspireerde Verdonkschot tot het volgende gedicht:

Het gevecht met jezelf aangaan, op de Gelener Wielerbaan.
Je moet de baan goed leren kennen om zo aan elkaar te wennen.
Eenzaam talloze rondjes rijden, alleen maar oog voor de rondetijden.
Je gedachten slaan dan soms op hol, de angst houd ik het wel vol?
En als menig uitdaging in het leven kan de moraal je krachten geven.
De poging om je record te halen moet je wel met afzien betalen.

De wielerbaan in Geleen is wekelijks het toneel voor allerlei wieleractiviteiten. Naast trainingswedstrijden voor fanatieke liefhebbers en amateurs worden er ook fietslessen aan de allerkleinsten gegeven. Met recht kan wielerbaan Geleen wijzen op haar rol in de breedtesport: je kunt er met je fiets terecht, of je nou 4 jaar bent of richting de 100 fietst. Topsporter of liefhebber: iedereen is er welkom.

uurrecord 90-jarige Henk Verdonkschot
Henk Verdonkschot rijdt zijn constante rondes onder het toeziend oog van zijn echtgenote
uurrecordrit Henk Verdonkschot
Aanmoedigingen voor Henk Verdonkschot
Cookieinstellingen