Tour de France 2020 in voordeel klimmers

Foto: © Ron Philips - Sporteve-foto.nl

De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt.

De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Die rit staat gepland voor de voorlaatste dag. In de eerste week zijn er al twee aankomsten bergop, een unicum.

Reeds bekend was dat het zogenoemde Grand Départ in Nice is, waar een vlakke openingsrit wordt gevolgd door een lastige bergrit. De Tour begint al op 27 juni en eindigt op 19 juli in Parijs, een week eerder dan gebruikelijk vanwege de Olympische Spelen. Die beginnen een kleine week later in Tokio. De laatste etappe eindigt ook eerder dan in de voorgaande jaren om sommige renners de gelegenheid te bieden nog dezelfde avond in het vliegtuig naar Japan te stappen.

In de vierde etappe is de eerste aankomst bergop in Orcières-Merlette, een skigebied in de zuidelijke Alpen. Twee dagen later wordt gefinisht op de Mont-Aigoual, gelegen aan de zuidkant van het Centraal-Massief. Na een kort verblijf in de Pyreneeën gaat het naar de westkust en vervolgens dwars door Frankrijk richting Alpen, waar ook nog twee aankomsten bergop liggen. Befaamde cols als l’Alpe d’Huez en de Mont Ventoux ontbreken.

“We hebben geprobeerd een zo spannend mogelijk etappeschema te maken, maar het zijn de coureurs die de wedstrijd maken”, zei Tourbaas Christian Prudhomme. De koninginnenrit lijkt de zeventiende etappe van Grenoble naar de top van de Col de la Loze, een aankomst op 2304 meter hoogte.

Reacties