Van Vleuten, Van der Poel en Wiebes wielertoppers van het jaar

Annemiek van Veuten op het Om Dumoulin Bike Park in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Annemiek van Vleuten heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de Keetie van Oosten-Hage Bokaal gewonnen, dat is de prijs voor de wielrenster van het jaar in Nederland.

Van Vleuten werd eind september op indrukwekkende wijze wereldkampioen op de weg. Daarnaast won ze dit jaar onder meer de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Ze kreeg de prijs uit handen van minister van financiën Wopke Hoekstra.

Van Vleuten (37) had concurrentie van onder anderen Marianne Vos, Anna van der Breggen en Kirsten Wild. Ze verbaasde al in het vroege voorjaar door, net hersteld van een bij de WK van 2018 opgelopen breuk in haar knie, meteen de hoog aangeschreven koers Strade Bianche te winnen. Na tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl sloot ze haar voorjaar af met de zege in Luik.

Mathieu van der Poel wielrenner van het jaar

Mathieu van der Poel is gekozen tot Nederlands wielrenner van het jaar. De wereldkampioen veldrijden, die inmiddels op de weg en bij het mountainbiken ook tot de wereldtop behoort, was woensdagavond in Den Bosch niet aanwezig om de bijbehorende Gerrit Schulte Trofee in ontvangst te nemen. Van der Poel, die onder anderen wegrenner Bauke Mollema en de wereldkampioenen Harrie Lavreysen (baan) en Twan van Gendt (BMX) aftroefde, was nog onderweg vanuit Frankrijk waar zijn vorige week overleden grootvader Raymond Poulidor dinsdag werd begraven.

Van der Poel (24) was in 2015 de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Dit jaar veroverde hij in het Deense Bogense opnieuw de wereldtitel om zich daarna op het wegseizoen te richten. Na al een hoofdrol te hebben vervuld in de Ronde van Vlaanderen (vierde) won Van der Poel op indrukwekkende wijze de Amstel Gold Race. Deze zomer won hij ook drie wereldbekerwedstrijden en de Europese titel op de mountainbike, de discipline waarop hij volgend jaar een gooi naar olympisch goud wil doen.

Lorena Wiebes talent van het jaar

Wielrenster Lorena Wiebes heeft woensdagavond tijdens het Wielergala in Den Bosch de Gerrie Knetemann Trofee gekregen. Dat is de prijs voor het wielertalent van het jaar. De pas 20-jarige renster van Parkhotel Valkenburg beleefde een buitengewoon succesvol jaar met vijftien overwinningen. Daardoor sloot ze het jaar zelfs af als leidster van de wereldranglijst, nog voor Marianne Vos en Annemiek van Vleuten.

Wiebes, afkomstig uit Mijdrecht, werd onder meer Nederlands kampioen op de weg, pakte goud op de Europese Spelen en won eendaagse koersen als Deinze-Nokere, de Prudential RideLondon Classique en twee etappes in de Boels Ladies Tour.

Ze had concurrentie voor de talentprijs van onder anderen veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado en wegrenner Nils Eekhoff, die wegens stayeren werd gediskwalificeerd nadat hij bij de WK-wegrace voor beloften als eerste de finish was gepasseerd. De verkiezing wordt georganiseerd door Club 48, een vereniging van oud-wielerprofs.

Reacties