Hans Schoenmakers van Limburgse Schaatsvrienden wint regiomarathon Geleen

Na een week van storm en regen was het nog hard werken voor de ijsmeesters om het ijs van de schaatsbaan in Geleen goed geprepareerd te krijgen voor de tweede regiomarathon van dit seizoen.

Door Ciara waren veel boardingkussens kapotgewaaid. Gelukkig gaf de Gewestelijke Marathoncommissie van de KNSB-Zuid toestemming, toen een deel van de kussens was gerepareerd en andere obstakels waren verwijderd.

Op vrijdag 14 februari kwamen 28 schaatsers uit Limburg en Noord-Brabant naar onze schaatsbaan in Geleen, uit liefde voor het marathonschaatsen. Deze Valentijnsdag werd namelijk alweer de twaalfde Regiomarathon verreden. De deelnemers maakten tevens kans op de Willy Rekers Prijs.

Goede omstandigheden

De omstandigheden waren ideaal voor de Limburgse Schaatsvrienden. Het ijs was goed verzorgd, het was droog en er stond niet teveel wind. Namens onze club stonden Elize Rietveld, Jürgen Beeren, Jip Spel, Jan de Koning en Hans Schoenmakers aan de start. Het werd een spannende wedstrijd, waarbij een kopgroep ontstond en het peloton in twee groepen uiteen viel.

Alles of niets

Hans kwam al vroeg in de wedstrijd los van de kopgroep te zitten en besloot in een “alles of niets” poging alleen door te rijden. Na de nodige rondjes ploeteren in de wind lieten de achtervolgers zich terugzakken naar het peloton en kon Hans iedereen op een rondje rijden. Hierdoor won hij deze marathon.

Jürgen is helaas gevallen, maar heeft de marathon wel uitgereden. Jan werd derde bij de Masters, een mooie prestatie van onze voorzitter! Ook Elise en Jip vonden aansluiting in een groep en waren erg tevreden met het verloop van hun marathon.

Willy Rekersprijs

Na afloop van de marathon verzamelde iedereen zich in de VIP-ruimte voor de uitreiking van de Willy Rekersprijs. Deelnemers in de verschillende categorieën konden deze prijs winnen door het maximale aantal punten te halen tijdens de twee marathons die dit seizoen in Geleen werden verreden. Willy is oud-marathonschaatser; sommigen van de marathonschaatsers hebben nog met hem gereden. Hij kwam tijdens een wielerwedstrijd in 2006 ernstig ten val, waardoor hij in een rolstoel belandde. In 2016 is de prijs in het leven geroepen mede door voorzitter Jan de Koning van Limburgse Schaatsvrienden, om hem te bedanken voor wat hij heeft betekend voor de schaatssport in Limburg. Enkele jaren geleden is Willy overleden. De kinderen van Willy Rekers, Wim en Jennie Rekers, waren aanwezig om de medailles uit te reiken.

Al met al weer een geslaagde avond!

Reacties