Dumoulin zegt lidmaatschap club voor ‘schone wielersport’ op

Foto: © Team Jumbo-Visma

Wielrenner Tom Dumoulin heeft zijn persoonlijke lidmaatschap van de MPCC, Mouvement Pour un Cyclisme Crédible, opgezegd.

Dat is het verbond van wielerploegen die een schone wielersport nastreven.

De Limburger vindt het onverteerbaar dat de beweging afgelopen maart niets deed tegen het doorgaan van Parijs-Nice. “Dat vond ik een redelijke farce”, zegt de renner van Jumbo-Visma in een video op de website van WielerFlits.

“Ik vind hun gedachtegoed mooi, ze streven een schonere sport na en vinden de officiële dopingregels nog niet streng genoeg. Daar kan ik wel inkomen”, zegt Dumoulin, die echter niet te spreken is over de gang van zaken tijdens Parijs-Nice. “Die koers had naar mijn mening niet verreden moeten worden. Toen was er al die uitbraak van het coronavirus en waren er in Frankrijk al flinke problemen. Toen heeft de MPCC daar niets over gezegd.”

Dumoulin had daar geen begrip voor. “De beweging zegt er voor de gezondheid van de renners te zijn, maar het rijden van Parijs-Nice, op dat moment gezondheidsrisico nummer 1, vonden ze prima.”

Overigens is Jumbo Visma, de ploeg waarvan Dumoulin deel uitmaakt, sinds 2015 niet meer aangesloten bij de MPCC. De vorige ploeg van Dumoulin, Team Sunweb, was dat wel. De MPCC heeft kritiek geuit op het feit dat Jumbo Visma ketonen gebruikt, een stof die het voor duursporters mogelijk maakt om langer te presteren. Daarom zou het volgens Dumoulin ook hypocriet zijn om lid te blijven van de MPCC.

Reacties