Wielersportfanaten vallen uurrecords aan in Geleen

Foto: © Andre Majewski

Nu wielerwedstrijden op de Geleense wielerbaan nog even niet kunnen kriebelt het bloed van de echte wielerfanaat, want er moet en er zal strijd geleverd worden!

En als het niet kan middels een koers met meerdere renners op de baan, dan kan het nog altijd in je eentje tegen de klok. Want het regent momenteel aanmeldingen van renners die in hun leeftijdscategorie een aanval willen doen op het uurrecord op de Geleense wielerbaan.

Afgelopen zaterdag fietste Sem Maessen (14) uit Nuth een nieuw baanrecord in de categorie tot en met 14 jaar. Aanstaande zaterdag 20 juni gaat bij goed weer Atty Duijn (74) uit Eefde voor een heus werelduurrecord 60 minuten lang op de wielerbaan in Geleen rondjes fietsen achter een derny. Slaagt Atty in zijn missie, dan zorgt hij voor een wereldprimeur: nog nooit waagde iemand ouder dan 70 jaar op een baanfiets een werelduurrecordpoging achter een gangmaker. Duijn kijkt reikhalzend uit naar zijn poging, waarbij Jack Theunissen uit Hoensbroek als gangmaker de derny bestuurt. Duijn zou in maart al een werelduurrecordpoging wagen op de (indoor)wielerbaan van Omnisport Apeldoorn, maar die werd geschrapt vanwege de coronacrisis. “De baan in Geleen is onoverdekt en daar komt het fietsen nu gelukkig weer langzaam op gang”, zegt Duijn. “Mijn goede vriend Maas van Beek (overall werelduurrecordhouder achter de derny, red.) had voor 20 juni al een poging gepland in Geleen en ik ben dan een beetje zijn voorprogramma.”

En inderdaad: zaterdag zal ook Maas van Beek uit Barneveld het uurrecord in de categorie baanfietsen aanvallen. Maas is houder van het officieuze werelduurrecord achter de derny met 66,343 kilometer, in 2009 op 53-jarige leeftijd gereden. Op 21 mei 2010 reed Van Beek in Moskou de door de UCI erkende beste werelduurprestatie achter de derny van 66,288 kilometer. Van Beek won in 1990 als voorrijder van de Visueel gehandicapte Jan Mulder de wereldtitel op de tandem.

Michel van Dijke, organisator van wielerbaan Geleen: “Nu er vanwege corona tot september geen wedstrijden mogen worden georganiseerd voor volwassenen is het uurrecord fietsen een mooie uitkomst en doel voor renners. 5 juni jongstleden was het exact vijf jaar geleden dat Renier Scheepers uit Herten het eerste uurrecord reed op Wielerbaan Geleen. Daarna volgde een golf aan uurrecords. Het baanrecord staat nog steeds op naam van Remco Grasman uit Emmeloord met 46,716 kilometer. Van jong tot oud deed in die 5 jaar een gooi naar onsterfelijkheid. Jongste deelnemer was 10-jarige Jarne Vannut uit Maasmechelen in 2016. Hij fietste 30,226 kilometer. De negentig jarige Henk Verdonkschot uit Geleen fietste vorig jaar 24,974 kilometer. We hadden zelfs een uurrecord op het ijs. Jan de Koning uit Sittard schaatste afgelopen jaar op 27 februari 32,687 kilometer. De temperatuur tikte die dag 20 graden boven nul aan. Op zaterdag 4 juli komt er zelfs een groep dames uit Brabant en Zeeland om voor het eerst een ploegenuurrecord neer te zetten. We krijgen respons uit binnen en buitenland, dat is toch geweldig!”

Programma uurrecordpogingen wielerbaan Geleen

In juni en juli staan in totaal maar liefst vijf pogingen gepland om een uurrecord te vestigen.

  • Zaterdag 20 juni, 17:30 uur, Atty Duijn en Jack Theunissen, Baanfiets & Derny 70+, Eefde.
  • Zaterdag 20 juni, 19:00 uur, Maas van Beek, Baanfiets, Barneveld
  • Zaterdag 4 juli, 11:00 uur, Ploegen cat. vrouwen 18-, Zeeland/ Brabant
  • Zaterdag 11 juli, 11:00 uur, Gerrit Hairwassers, 80+, Den Dungen.
  • Zaterdag 25 juli, 11:00 uur, Raoul Rademakers, 40-, Oirsbeek

Reacties