Twee nieuwe uurrecords gereden op wielerbaan Geleen

Atty Duijn achter de derny
Foto: Michel van Dijke

Zaterdagavond 20 juni reden de 74-jarige Atty Duijn uit Eefde en de tien jaar jongere Maas van Beek uit Barneveld elk een uurrecord op de wielerbaan in Geleen

Atty Duijn fietste zestig minuten achter gangmaker Jack Theunissen (61) uit Hoenbroek. Geen enkele renner van die leeftijd ter wereld deed zoiets eerder. Na een uur had hij 42 kilometer en 69 meter weggetrapt.

Rond de klok van 16:00 uur kwamen Atty en Jack naar de baan om te bespreken en te oefenen hoe de start zou gaan. Atty vertelde nog dat zijn vrouw op de camping in Epen bleef vanwege de hond die ziek is, maar dat zijn zoon David en vriend Theo Ankone (86) die in 2019 het uurrecord fietste in de categorie 80+ hem kwamen aanmoedigen. Tijdens het uurrecord liep het allemaal gesmeerd. Atty riep “Gas” als het sneller moest en “Ho” als Jack langzamer moest rijden. Nadat de jury, bestaande uit Bernd Oldenbeuving en Rob Heinle de gereden afstand hadden geregistreerd ging de kurk van de champagnefles en stonden beide heren op het erepodium. Nu is het aan een andere 70-plusser om Duijns record te verbeteren. Mocht dat gebeuren, dan zal de Eefdenaar ongetwijfeld een nieuwe poging wagen.

Baanfiets record

Een half uur na het uurrecord van Duijn en Theunissen ging Maas van Beek aan de slag. Van Beek is geen onbekende in de wielerwereld, want in 2010 reed Van Beek in Moskou de door de UCI erkende beste werelduurprestatie van 66,288 kilometer achter de derny. Ook won hij in 1990 als voorrijder van de visueel gehandicapte Jan Mulder de wereldtitel op de tandem. In het live wielerprogramma op Facebook genaamd Veloshow vertelde hij afgelopen donderdag nog rond de 42 kilometer te kunnen komen. Het oude record stond op naam van Koen van der Sterren uit Urmond met 36,621 kilometer.

Met een ongekend groot verzet – 75 tanden voor en 14 achter – startte de Barnevelder onder luide aanmoedigingen van onder andere zijn gezin aan zijn uurrecordpoging in de categorie Baanfiets. Een zware tred moest hem langzaam op gang brengen. Het viel op dat hij de eerste 15 minuten vaak op zijn trappers stond om maar tempo te blijven maken. Na zo’n 25 minuten gaf hij er bijna de brui aan. Zijn hoofd schudde nee en het tempo ging achteruit. Baancommissaris Michel van Dijke en mensen langs de kant riepen hem bemoedigende woorden toe. Hij zou zelfs als hij dit tempo aanhield het record gaan verbreken. “Maas is een vechter die herpakt zich wel weer” aldus van Dijke. En zo geschiedde het. Op karakter fietste hij uit en pakte het uurrecord met 39 kilometer en 554 meter.

“Ik heb zo’n gevecht tijdens het uurrecord nog niet eerder meegemaakt in die vijf jaar dat we dit organiseren. Hier moest iemand echt heel diep gaan,” zei van Dijke na afloop. Van Beek gaf aan dat hij zich heeft verkeken op de asfaltbaan. “Het is zeer stroef asfalt en met mijn baanfiets, en een te groot tandwiel kwam ik maar niet in mijn ritme, het liep voor geen meter in de bochten en het voelde alsof ik tegen een muur fietste, maar ik heb de klus geklaard met dank aan publiek langs de kant”.

Na de huldiging en de welverdiende champagne liep van Beek samen met zijn gezin naar de auto om huiswaarts te keren met weer een rijke ervaring erbij. Van Dijke: “Het uurrecord wielervirus woedt nog volop, want de eerstvolgende recordpoging is op zaterdag 4 juli. Dan komt een damesploeg het uurrecord fietsen. Ook dat is nog niet eerder vertoond in de wereld”.

uurrecord wielerbaan Geleen baanfiets
Maas van Beek op de baanfiets

Reacties